De jury van Het Theaterfestival van Vlaanderen heeft vandaag zijn selectie bekendgemaakt. Hoewel zij het seizoen 2012-2013 bepaald geen hoogvlieger noemt, wisten twaalf voorstellingen uit het Nederlandse en Vlaamse aanbod haar toch te bekoren. Zij worden uitgenodigd nog eenmaal te spelen op het festival, dat dit jaar plaatsvindt van 29 augustus tot en met 7 september in Brussel. 

Uit Vlaanderen zijn de volgende voorstellingen geselecteerd: An old monk van LOD muziektheater (Josse De Pauw en Kris Defoort), Toestand van Tristero (Kristien De Proost), A brief history of hell van Abattoir Fermé, Platonov van NTGent, Nora van tg Stan, Built to last van Damaged Goods (Meg Stuart), Book burning van Pieter De Buysser en Hans Op de Beeck en de kindervoorstellingen Starend meisje (8+) van Zonzo Compagnie, All that is wrong (6+) van Ontroerend Goed en Laika en Duikvlucht (8+) van Studio Orka en Theater Antigone. Uit Nederland haalden Pleinvrees van Lotte van den Berg (OMSK) en Jandergrouwnd van De Warme Winkel en Theater Oostpool de selectie.

Daarnaast koos de jury twee voorstellingen uit de selectie van het Nederlands Theater Festival om te tonen tijdens het festival in Brussel: Mightysociety10 van Eric de Vroedt en Somedaymyprincewill.com van Sadettin Kirmiziyüz (Trouble Man).

Ook selecteerde de jury vijf producties voor Circuit X, een reeks voorstellingen van jonge theatermakers die, nadat ze worden voorgesteld op Het Theaterfestival, op tournee gaan langs de cultuurcentra in Vlaanderen. De makers zijn Suzanne Grotenhuis met Zwarte Woud forever, Tom Struyf met Vergeetstuk, Haider Al Timimi (Kloppend Hert) met Ich bin wie du, Jan Martens met Sweat baby sweat en Lisa Verbelen, Sanne Vanderbruggen, Benjamin Moen en Judith De Joode met BOG.

Voor het eerste maakte tot slot een kinderjury een selectie uit het aanbod van het afgelopen seizoen. Zij kreeg een zogenaamde wildcard om een extra jeugdvoorstelling te selecteren. Haar keuze ging uit naar Tropoi (12+) van Theater FroeFroe.

De jury bestond dit jaar uit Jan Hautekiet (Radio 1), Natali Broods (De Koe), Cees Vossen (CC Berchem), Evelyne Coussens (De Morgen) en Robbert van Heuven (Trouw, Theatermaker). Tijdens het bekijken van ruim vijfhonderd voorstellingen in Nederland en Vlaanderen kwam deze jury tot de conclusie dat het seizoen 2012-2013 geen hoogvlieger was: ‘Slechts enkele voorstellingen dienden zich zonder discussie aan als artistieke sterkhouders.’ Kwaliteit trof de jury voornamelijk aan bij de kleinere gezelschappen, terwijl het middenveld en de grote (jeugdtheater)huizen wat achterbleven. Ze vraagt zich af waarom de Nederlandse bezuinigingen en de economische crisis geen reflectie hebben veroorzaakt over nut en noodzaak van de podiumkunsten, of tot discussies hebben geleid over de verhouding tussen kwaliteit en draagvlak. De jury had van de gezelschappen die in het gesubsidieerde veld konden blijven bestaan creaties verwacht ‘waar de noodzaak van afspatte’, maar ‘het tegendeel bleek waar: in de Nederlandse zalen overheerste keurig maar weinigzeggend theater’. Vandaar dat grotezaaltheater uit Nederland geen plek kreeg in de selectie.

Op de foto: Platonov van NTGent, dat tevens werd geselecteerd voor het Nederlands Theater Festival (5 tot en met 15 september in Amsterdam). Foto: Phile Deprez