Theatergezelschap Vis à Vis wint de Epidaurusprijs 2020. De leden van de vereniging van Nederlandse openluchttheaters vinden het theater in Almere het meest innovatieve van het afgelopen jaar. Vis à Vis laat toeschouwers komend seizoen vanaf twee zijden een voorstelling bekijken.

Vis à Vis verdeelt het publiek komend seizoen over twee tribunes. Voor de pauze krijgt het publiek op de ene tribune de ‘voorzijde’ van de voorstelling te zien, terwijl het publiek op de andere tribune naar de ‘achterzijde’ van de voorstelling kijkt. Tijdens de pauze wandelt het publiek corona-proof naar de tegenover liggende tribune. De voorstelling wordt dan nogmaals gespeeld zodat na afloop alle bezoekers de voorstelling van beide zijden gezien hebben. Op deze wijze brengt Vis à Vis volgens de vereniging ‘niet alleen een heel verrassende voorstelling maar gelijktijdig verdubbelt zij ook het aantal bezoekers dat met de anderhalve-meter-voorschriften een voorstelling mag bezoeken’.

De vereniging van Nederlandse openluchttheaters, die officieel OPENLUCHTTHEATERS.NL heet, reikt jaarlijks de Epidaurus-prijs uit aan het meest innovatieve openluchttheater. Het doel is nieuwe initiatieven te stimuleren en de theaters uit te dagen hun innovaties te delen. Naast Vis à Vis, waren ook Openluchttheater Cabrio uit Soest en Amfitheater het Lommerrijk uit Luttenberg genomineerd.

OPENLUCHTTHEATERS.NL maakte vandaag ook bekend dat de aangesloten 44 theaters in 2020 ondanks de coronamaatregelen samen nog 632 voorstellingen brachten, ten opzichte van 832 in 2019. Het totaal aantal bezoekers was met 92.600 20 procent van het aantal in 2019.

Foto: Robot van Vis à Vis in 2019, Anna van Kooij.