Theatergezelschap Vis à Vis mag blijven op de huidige locatie aan het Almeerderstrand. Dat heeft de gemeenteraad gisterenavond besloten. Het gezelschap verkeerde jarenlang in onzekerheid over zijn speelplek vanwege geplande woningbouw in het gebied. Daarvoor heeft de gemeente inmiddels andere maatregelen genomen. 

Nadat Vis à Vis te horen kreeg dat de gemeente de erfpacht van hun terrein aan de Muiderzandplaats 1 te Almere na 2025 waarschijnlijk niet meer zou gaan verlengen, startte het gezelschap 19 april een petitie. Deze leverde ruim 15.000 handtekeningen op, die op 9 mei aangeboden werden aan de gemeente Almere.

De beslissing van gisterenavond is niet geheel onverwacht. Begin oktober deed het college van B&W al een voorstel. Zowel Leefbaar Almere, Partij voor de dieren, PvdA, SP, ChristenUnie, PVV, D66, CDA, GroenLinks, AP/OPA, VVD en Fractie Buyatui stemden gisteren vóór.

Een openstaand punt is nog de inpassing in het gebied en de kosten hiervoor. De gemeente Almere heeft zich uitgesproken hier tot een goede oplossing te willen komen en Vis à Vis zegt daar het volste vertrouwen in te hebben. De raad verwierp een motie om Vis à Vis vrij te stellen van een bijdrage in de kosten.

Vis à Vis zette het besluit gisterenavond kracht bij door ‘witte rook’ te verspreiden voor het gemeentehuis.