Met het theaterspektakel Schoonschip opent Vis à Vis op 13 april de Floriade Expo 2022. Ulrike Quade Company speelt op de wereldtuinbouwtentoonstelling dagelijks de entree-act Alex en Rocky de Robot.

Vis à Vis laat zich voor het openingsspektakel inspireren door het thema van de Floriade ‘Growing Green Cities’. Het theatergezelschap uit Almere wil de noodzakelijke transformatie laten zien om in groene steden te kunnen wonen.

Voor het openingsspektakel werkt Vis à Vis samen met onder meer het Almeerse muziekensemble Black Pencil en 200 kinderen van theater- en dansscholen uit Flevoland. ‘De kinderen krijgen de touwtjes in handen om ons naar de nieuwe wereld te leiden’, laat het gezelschap alvast weten. ‘Zij transformeren de vervuilende industrie en haar schoorsteenpijpen naar een wind aangedreven stad en laten daarmee zien dat er een bestendige toekomst mogelijk is.’ Artistiek leider Marianne Seine regisseert.

De opbouw en repetities zijn al in volle gang. Schoonschip is straks te zien in het Weerwater en op de Esplanade in Almere Centrum, met uitzicht op het Floriade-park. Naast de officiële openingsshow op 13 april zijn er twee extra voorstellingen op 15 en 16 april.

Ulrike Quade Company speelt op de Floriade dagelijks het sprookje Alex en Rocky de Robot. Daarin gaat Alex op zijn zoek naar zijn lievelingsspeelgoed Rocky, die op eigen houtje het Floriadepark is gaan verkennen en daar verliefd wordt op een bloem. De performance wordt een samensmelting van robotica, technologie en poppenspel. De rol van Alex wordt vertolkt door een 4,5 meter lange pop-installatie, ontwikkeld in samenwerking met Creative Robots, Lisa Konno en MotionFX. Rocky wordt een combinatie van een knuffel en een op afstand bestuurde robot. Ook zal een danser en een drone in de voorstelling meespelen.

De voorstellingen maken deel uit van een breder cultuurprogramma op de expo. Er komen concerten, voorstellingen en een ‘kunstbos’ en -paviljoen. ‘Met het kunst- en cultuurprogramma duiken we in het emotionele aspect van de getoonde innovaties’, aldus Sandra van Beers die hoofd van het Kunst- en Cultuurprogramma is. ‘We zoomen in op de relatie van de mens tot de natuur, met een speelse, theatrale verpakking.’

Foto: De bloem uit Alex en Rocky de Robot van Ulrike Quade Company