Marion Koopmans komt niet naar festival Oerol vanwege een veiligheidsrisico. Dat heeft AvroTros maandag bevestigd na een tweet van de viroloog. Koopmans zou naar Terschelling afreizen voor een speciale uitzending van het programma Opium waarin zij de hoofdgast zou zijn.

Koopmans zou van dinsdagmiddag tot woensdagavond op Terschelling zijn om de voorstelling Acts of Citizenship van Via Berlin en het Berlage Saxophone Quartet te bezoeken en daarna te bespreken in het tv-programma Opium op Oerol. Acts of Citizenship is een grote muziektheatervoorstelling gelinkt aan een wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit van Amsterdam. Omroep AvroTros zou de veiligheid van Koopmans echter niet 100 procent kunnen garanderen en acht haar bezoek daarom niet meer verstandig.

Aan NRC liet de omroep weten dat het besluit is gemaakt na een consult met de politie en in samenspraak met Koopmans. ‘We hebben de politie geconsulteerd en die gaven aan welke risico’s er zijn: de open structuur van het eiland, veel bezoekers en de aankondiging dat Koopmans aanwezig zou zijn. Dat maakt het voor ons heel lastig om haar veiligheid te kunnen garanderen’, meldde een woordvoerder aan de krant.

Volgens Via Berlin zou het besluit niets met de aard van de voorstelling zelf te maken hebben. Oerol laat weten niet benaderd te zijn voor overleg en treft ook geen extra maatregelen naar aanleiding van het bericht.

Koopmans reageerde vandaag op Twitter op het besluit.

Foto: promobeeld van Acts of Citizenship, Via Berlin