Op 4 mei vindt voor de vijfde keer Theater na de Dam plaats. Het initiatief van Jaïr Stranders (1978) en Bo Tarenskeen (1981) begon in Amsterdam, maar is inmiddels uitgegroeid tot een landelijk fenomeen. Door het hele land zijn meer dan vijfenveertig voorstellingen te zien die elk te maken hebben met de Tweede Wereldoorlog. Elke voorstelling begint op 4 mei om 21:00 uur, aansluitend op de twee minuten stilte op de Dam in Amsterdam.

De acteurs van het Nationale Toneel, Toneelgroep Amsterdam, De Utrechtse Spelen en het Ro Theater houden theatrale lezingen, Hadewych Minis staat voor een eenmalige muziektheatervoorstelling met gasten in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam en de cast van Soldaat van Oranje heeft de handen ineen geslagen met de Veenfabriek voor een double bill in de Leidse Schouwburg. Ook spelen jongeren op verschillende plekken in het land voorstellingen over de oorlog, gebaseerd op interviews met oudere buurtgenoten.

In de Toneelschuur in Haarlem speelt Thirsa van Til Om in de overwinning te geloven, in de Rotterdamse Schouwburg herneemt Hotel Modern de voorstelling Kamp en in de Amsterdamse Uilenburger Synagoge is de nieuwe opera Het ware geweld van componist René Samson te zien, over politieke verleiding en verzet. In Groningen vertonen de dansers van Club Guy & Roni’s Poetic Disasters Club samen met Theater De Steeg Niemandsland. Ook theaters in Assen, Zwolle, Schagen, Almere, Nijmegen, Dordrecht, Weesp en Den Bosch nemen deel aan het programma.

Na alle voorstellingen vindt vanaf 23 uur de Nacht Na de Dam plaats. Theatermakers en publiek komen samen op het toneel van de Stadsschouwburg in Amsterdam om gezamenlijk de overgang van herdenking naar bevrijding te beleven, gepresenteerd door Jan Jaap van der Wal.

Een volledig overzicht van alle voorstellingen is te vinden op www.theaternadedam.nl.

Foto: Kamp – Hotel Modern