Het recent opgeleverde cultuurhuis Amare in Den Haag kampt met bouwkundige problemen. Door verzakkingen van enkele millimeters in twee van de vier zalen kunnen de deuren van de concertzaal en de conservatoriumzaal bijna niet meer dicht, meldt Omroep West. De gemeente werkt samen met de bouwer aan een oplossing.

Volgens directeur Jan Zoet valt het zakken van de zalen ‘binnen marges die controleerbaar zijn’ en zijn er geen signalen dat de zalen nu nog verder doorzakken. Op dit moment zijn er tijdelijk stukken vloedbedekking verwijderd, waardoor de deuren alsnog kunnen sluiten. Een woordvoerder bevestigt aan de lokale omroep dat de veiligheid van bezoekers niet in het geding is. In het gebouw is apparatuur geplaatst om de bewegingen te meten. Inmiddels is er al begonnen aan het herstel, zei Zoet donderdag tegen Den Haag FM. De kosten daarvoor zijn voor de aannemer, benadrukt hij.

Amare is het nieuwe huis van Stichting Amare (het voormalige Zuiderstrandtheater), het Residentie Orkest Den Haag, het Nederlands Dans Theater en het Koninklijk Conservatorium. Met 54 duizend vierkante meter is Amare het grootste cultuurcomplex in Nederland. Het complex op het Haagse Spuiplein opende in september vorig jaar, na meerdere vertragingen en jarenlange politieke onenigheid. Uiteindelijk heeft het vijftien jaar geduurd sinds de plannen voor wat destijds nog het Spuiforum heette, werden gerealiseerd.

Foto: Mick Madder