Theater aan het Vrijthof in Maastricht, het Circustheater in Schevingen, het Beatrix Theater in Utrecht en het DeLaMar Theater in Amsterdam hebben alvast aangekondigd sowieso tot en met 31 december de deuren gesloten te houden. Ze verwachten na 19 november onvoldoende versoepelingen om de geplande programmering te laten doorgaan.

Na de persconferentie van Mark Rutte en Hugo de Jonge op 3 november moesten alle theaters voor twee weken de deuren sluiten. De verwachting is nu dat ze na 19 november weer open mogen, opnieuw voor maximaal 30 toeschouwers, in ieder geval tot half december. Voor verscheidene theaters is dat te verliesmakend. Toen op 13 oktober een zelfde beperking werd aangekondigd, sloot volgens een interne peiling van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) ongeveer 40 procent van de theaters de deuren.

De theaters die na de ‘dertigmanregel’ in oktober al sloten hebben volgens de Podiumkunstenalliantie (VSCD, VVTP, NAPK, VVP) op dit moment nog geen reëel zicht op heropening. De zogenaamde ‘routekaart’ van het kabinet biedt, voor zover die nog gevolgd wordt, te weinig perspectief. Zowel de risiconiveaus ‘zeer ernstig’ als ‘ernstig’ staan slechts 30 toeschouwers toe. Als de situatie ‘zorgelijk’ wordt, worden dat er 60 en pas bij ‘waakzaam’ geldt alleen nog de anderhalvemeterregel. Het maximaal aantal toegestane bezoekers is volgens de alliantie in alle vier niveaus van de routekaart ‘dusdanig laag dat er op geen enkele manier rendabel gewerkt kan worden’.

Stage Entertainment heeft in het Beatrix Theater een coronaproof-versie van Tina – De Tina Turner Musical klaarstaan, maar die gaat pas van start als alleen nog de anderhalvemeterregel gaat gelden en ongeveer een derde van de zaal gevuld kan worden. In het Circustheater in Schevingen staan zelfs geen voorstellingen meer gepland. De lopende contracten voor Anastasia liepen in augustus af en door alle onzekerheid durft de producent nog geen nieuwe contracten aan te gaan.