Catharsis van choreograaf/regisseur Veronika Akopova is vrijdag uitgeroepen tot de beste studenten-dansfilm van het Cinedans Dance on Screen Festival 2017. Akopova wint een camera en Catharsis wordt opgenomen in het Cinedans internationale tourprogramma 2017. 

In Catharsis wordt in een wasserette, uit een fijne was op 30°, een schepsel geboren. ‘Heen en weer slingerend tussen ‘schoon’ en ‘vies’, vindt ze uiteindelijk een manier om haar leven te vieren.

De film laat mooi zien hoe dans en film samen kunnen gaan, schrijft de jury. ‘Terwijl een intrigerende choreografie wordt uitgevoerd in een zeer vanzelfsprekende arena, komt ook de camera heel autonoom in beweging. Het is alsof de choreografie niet alleen de dans betreft maar zich ook uitstrekt tot de bewegingen van de camera, en alsof de film een verbluffend uitvloeisel is van deze pas de deux van een danseres en een camera.’

Cinedans – Dance on Screen is een internationaal dansfilmfestival dat jaarlijks plaatsvindt in EYE Filmmuseum in Amsterdam. De Student Competition werd dit jaar voor de derde keer georganiseerd. In totaal werden 66 films uit 26 verschillende landen ingezonden waaruit Cinedans een selectie maakte. Deze 12 beste studentenfilms worden op het festival getoond. Een speciaal samengestelde jury, bestaande uit Ernie Tee (script coach, script editor en dramaturg), Katja Heitmann (choreografe, winnaar Prijs van de Nederlandse Dansdagen ‘16) en Abdelhadi Baaddi (allround performer o.a. bij ISH) maakte in EYE de winnaar bekend.