De acteurs van de theaterreeks De verleiders hebben op 13 januari jl. een burgerinitiatief gelanceerd dat ze willen indienen bij de Tweede Kamer. Het onderwerp van het initiatief is de crisis als gevolg van geldschepping door private banken.

Dit maakten acteurs Pierre Bokma, Victor Löw, George van Houts, Tom de Ket en Leopold Witte bekend in de uitzending van De Wereld Draait Door op 13 januari jl. Een burgerinitiatief is een voorstel dat een kiesgerechtigde met ondersteuning van veertigduizend handtekeningen kan indienen om een bepaald onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer te laten plaatsen. De actie is een initiatief van George van Houts, Ad Broere, Luuk de Waal Malefijt (namens Onsgeld.nu) en Geert Kimpen. 

De petitie kan worden ondertekend op de website www.burgerinitiatiefonsgeld.nu. George van Houts licht het initiatief hier verder toe: ‘De oorzaak van de ellende waar we nu in zitten is gelegen in de manier waarop geld gecreëerd wordt: door private banken. Banken zijn commerciële ondernemingen die uit zijn op korte termijn winstbejag. Dat is hoogst ongezond voor onze samenleving.’

De theaterproductie Door de bank genomen, geproduceerd door Bos Theaterproducties en geschreven door George van Houts, gaat over de invloed van de financiële wereld op de maatschappij. Het is de derde voorstelling in een reeks van drie, waarin eerder de vastgoedfraude en de boekhoudfraude onder de loep werden genomen. 

(De verleiders: door de bank genomen – Bos Theaterproducties, foto: Raymond van Olphen)