De op handen zijnde sluiting en verkoop van theater Het Oude Raadhuis in Hoofddorp is van de baan. Op 1 oktober jl. debatteerde de gemeenteraad over dit collegebesluit, waarbij de meerderheid tegen het voorstel tot sluiting bleek. Gesteund door honderden handtekeningen tegen de sluiting besloot de voorzitter de verkoop af te wijzen.

Het historische pand (1867) fungeert sinds 1992 als vestzaktheater voor nieuw en aanstormend talent van Schouwburg De Meerse in Hoofddorp. Na een grondige restauratie in 2005 werd Het Oude Raadhuis omgedoopt in een kunst- en cultuurhuis met theater, galerie, beeldentuin en horeca. In 2011 werd van dit totaalconcept afgezien door de opening van Het Cultuurgebouw, een bestuurlijke fusie van onder meer De Meerse, De Bibliotheek en poppodium Duycker.

De gemeente, tevens eigenaar van het pand, besloot in 2014 enkel nog de theaterzaal en de opslagzolder aan De Meerse te verhuren en voor de benedenverdieping met horeca, tuin en terras een private horeca-ondernemer te zoeken. Bewonersklachten over geluidsoverlast maakten dit echter onaantrekkelijk, waarop het College van B&W besloot tot verkoop over te gaan. De Raad van Bestuur van De Meerse werd door deze beslissing verrast. ‘We dachten dat we nog in gesprek waren’, aldus directeur Joep van Dijk.

Voor veel beginnende cabaretiers fungeerde Het Oude Raadhuis als springplank. Artiesten als Bert Visscher, Youp van ‘t Hek, Brigitte Kaandorp en Plien & Bianca traden er op. Directeur Joep van Dijk: ‘Het is nog een van de weinige kleine zaaltjes in Nederland waar aankomend talent voor weinig geld terecht kan, waar kleine producties een professionele kans krijgen en waar een publiek kan worden opgebouwd.’ 

De gemeente Haarlemmermeer is voornemens om vanaf 2017 opnieuw te bezuinigingen op het cultuurbudget. Het Cultuurgebouw met alle nevenvestigingen van bibliotheek, theater en kunstencentrum zal ongeveer een miljoen euro op de subsidie van 16 miljoen moeten inleveren. Met een brede heroriëntatie onderzoekt de gemeente of vestigingen van Bibliotheek, Pier K of De Meerse moeten worden afgestoten. Volgens Van Dijk is het vrijwel uitgesloten dat Het Oude Raadhuis na deze brede steunbetuiging nog in de bezuinigingen wordt meegenomen.

Foto: Luuk Kramer