Veertien opera- en muziektheatervoorstellingen hebben de Music Theatre Now-competitie gewonnen, een initiatief van het International Theatre Institute (ITI) om uitwisseling tussen muziektheater- en operamakers te bevorderen. Vier voorstellingen kregen een speciale vermelding van de jury. Van deze internationale producties, die hun première beleefden tussen juli 2012 en juni 2015, zijn het Italiaanse Il Ballo delle Ingrate, het Zwitsere Salomé en het Australische Shifting Ground te zien op Operadagen Rotterdam 2016. 

Onder de winnaars zijn verder de voorstellingen De koningin zonder land van Silbersee en Muziektheater Transparant, en Slumberland van het Zonzo Compagnie uit België. Tijdens de Operadagen Rotterdam in mei 2016 geven zij samen met de andere winnaars presentaties over hun werk aan programmeurs van schouwburgen, festivals en andere geïnteresseerden.

Voor de competitie werden 450 voorstellingen ingezonden, verspreid over 54 landen. De internationale jury bestond uit Brett Bailey (Zuid-Afrikaanse toneelschrijver en regisseur), Guy Coolen (artistiek leider Operadagen Rotterdam), Sara Joan Fang (muziekprogrammeur van het Esplanade Theatres on the Bay-theater in Singapore), Ana Lara (oprichter van het Mexicaanse muziektheaterfestival Música y Escena) en Joseph V. Melillo (uitvoerend producent van de Brooklyn Academy of Music in de Verenigde Staten).

Het International Theatre Institute (ITI) is een wereldwijde organisatie gevormd door UNESCO, die zich sinds 1948 inzet voor de podiumkunsten. De organisatie bestaat uit theater- en dansexperts en zet zich in voor cultuureducatie en internationale uitwisseling en samenwerking.

Foto De koningin zonder land – Silbersee/Muziektheater Transparant: Koen Broos