Vanaf zaterdag 5 juni mogen theaters weer open voor publiek. Dat hebben demissionair premier Rutte en minister De Jonge (Volksgezondheid) vanavond bekend gemaakt op een persconferentie.  Zonder toegangstest mogen (kleinere) podia 50 personen per zaal ontvangen. Bij grote zalen met meer dan 1000 zitplaatsen zijn 250 ongeteste personen toegestaan. Met een toegangstest mogen zalen net zoveel gasten ontvangen als er passen op 1,5 meter afstand. 

Belangrijke voorwaarden zijn vaste plaatsen op 1,5 meter afstand, verplichte reservering voor maximaal 4 personen (met uitzondering van kinderen tot en met 12 jaar en personen die op hetzelfde adres wonen), registratie en een gezondheidscheck vooraf, mondkapjes tijdens het lopen en een gecontroleerde in- en uitstroom. Ook de horeca in theaters mag weer open. De nieuwe aantallen zijn exclusief personeel.

Minister Van Engelshoven schrijft over een hele belangrijke stap. ‘Eindelijk kan het publiek weer daadwerkelijk wegdromen bij al het moois dat de culturele en creatieve wereld ons te bieden heeft. Ook al kunnen de instellingen nog niet zoveel publiek ontvangen zoals ze gewend waren voor de coronacrisis. Het biedt ook perspectief aan culturele en creatieve ondernemers die weer kunnen beginnen met inkomsten verwerven door mensen te laten genieten van kunst en cultuur.’

De VSCD laat weten blij te zijn dat er op kortere termijn meer mensen per zaal kunnen plaatsnemen dan oorspronkelijk was aangekondigd. Directeur Gabbi Mesters waarschuwt wel voor een kleiner podiumaanbod dan normaal. ‘De maand juni is de laatste maand van het reguliere theaterseizoen en veel voorstellingen zijn vanwege de coronacrisis verplaatst of teruggetrokken.’ Voor de podia is het ook pas financieel rendabel als tenminste 60 procent van de zaal gevuld is. ‘We kijken vooral uit naar het nieuwe theaterseizoen’, schrijft Mesters. ‘We hopen dat per 1 september alle beperkingen worden opgeheven en er weer volop cultureel aanbod is.’

Een verdere verruiming staat nu op 30 juni gepland. Podia zouden dan ook zonder testen het 1,5 meterprotocol mogen hanteren. Met sneltesten en vaccinatiebewijs kan dan de gehele zaalcapaciteit benut worden.

Foto: Game over van lost project, Dave van Hout