Vanaf 26 juni mogen theaters weer een onbeperkt aantal zittende toeschouwers ontvangen, zolang ze 1,5 meter afstand van elkaar kunnen houden. Dat is vanavond bekendgemaakt tijdens de persconferentie over de coronamaatregelen. Met coronatoegangsbewijs mogen theaters 100 procent van de reguliere capaciteit gebruiken.

De besmettingscijfers en het aantal mensen dat met Covid-19 in het ziekenhuis is opgenomen daalt snel. De meeste maatregelen zijn daarom volgens het kabinet niet meer nodig. Vanaf 26 juni vervallen bijna alle beperkingen voor culturele locaties, zowel binnen als buiten. Naast de basisregels (zoals 1,5 meter afstand), blijven alleen registratie en een checkgesprek verplicht.

In ruimtes waar mensen geen vaste plek hebben, de zogenoemde doorstroomlocaties, is zowel binnen als buiten maximum 1 bezoeker per 5 m2 toegestaan.

Theaters kunnen er ook voor kiezen een coronatoegangsbewijs te vragen, dan mogen ze ook de anderhalve meter loslaten. Vanaf 23 juni mag, naast testen voor toegang, ook een vaccinatiebewijs of een herstelbewijs gebruikt worden als coronatoegangsbewijs. Deze drie mogelijkheden kunnen getoond worden in de (update van de) CoronaCheck app.

Belangenvereniging Kunsten ’92 wijst er op dat ondanks de hoopvolle berichten over de aanstaande versoepelingen, de situatie van de cultuursector nog ‘verre van rooskleurig’ is. Door het vasthouden aan de anderhalvemetermaatregel kan de capaciteit van zalen slechts voor een kwart worden benut. Ook vanaf 26 juni geldt dat rendabel programmeren nog niet mogelijk is. Noodsteun op korte en middellange termijn blijft daarom volgens Kunsten ’92 broodnodig.