Zakelijk directeur Robert van Leer van het Nederlands Dans Theater heeft zijn ontslag ingediend. Per september is hij niet meer werkzaam voor het dansgezelschap, maakte hij vorige week bekend. Hij keert terug naar Londen.

In een persverklaring meldde het NDT op 18 juli dat Van Leers beslissing ‘van persoonlijke aard’ is. Volgens artistiek directeur Paul Lightfoot houdt Van Leers vertrek onder andere verband met de spanningen rond het toekomstige Haagse cultuurhuis Spuiforum, meldde NRC Handelsblad. Lightfoot en Van Leer maken zich zorgen om de tijdelijke huisvesting tijdens de bouw, die zo’n vier tot zes jaar in beslag zou gaan nemen. Hierdoor zou het NDT niet kunnen excelleren op het gebied van internationalisering, educatie, ondernemerschap en publieksopbouw.

Het besluit over het Spuiforum wordt waarschijnlijk uitgesteld tot na de zomer. In Den Haag bestaat veel verzet tegen de 181 miljoen euro kostende nieuwbouw van het Spuiforum.

Sinds Van Leers aantreden in mei 2011 verdubbelde het NDT de inkomsten uit sponsoring en fondsenwerving en werden duurzame partnerships ontwikkeld met New York (Joyce Theatre), Singapore (The Esplanade), Sint Petersburg (Mariinsky Theatre) en Rio de Janeiro. De Raad van Toezicht van het NDT beraadt zich op een opvolger.