Lene Van Langenhove (1983) stapt op als hoofdredacteur van het Vlaamse theatertijdschrift Etcetera. Ze wordt opgevolgd door een vierkoppige kernredactie, bestaande uit dramaturg Sébastien Hendrickx (1983), onderzoeker Kristof Van Baarle (1989), recensente Charlotte De Somviele (1988) en choreograaf Michiel Vandevelde (1990). Chloë De Vos (1990) wordt verantwoordelijk voor de administratieve, productionele en zakelijke leiding.

Gezamenlijk zetten ze de inhoudelijke lijnen van het blad verder uiteen. Ze worden bijgestaan door de ‘grote redactie’, een diverse kring van raadgevers en experts. Deze groep bestaat vooralsnog uit de andere leden van de huidige redactie (Erwin Jans, Mia Vaerman, Geert Opsomer en Bauke Lievens) en wordt aangevuld met permanente of tijdelijke leden met een diverse achtergrond en expertise. Zij zullen het gesprek binnen de kernredactie kritisch voeden en stimuleren en meedenken over het profiel van het tijdschrift.

De nieuwe hoofdredactie kiest hiermee bewust voor een niet-hiërarchisch werkmodel: ‘In een podiumlandschap dat zich steeds meer ent op verticale en centraliserende productiestructuren, willen wij voluit de kaart trekken van de horizontale samenwerking en het productieve verschil.’ Om met twee benen in de kunstpraktijk te blijven staan is bewust gekozen voor een kunstenaar in de hoofdredactie, choreograaf Michiel Vandevelde.

Van Langenhove volgde een jaar geleden Johan Reyniers op als hoofdredacteur. Zij stelde een volledig nieuwe redactie samen en maakte het blad gratis beschikbaar in België en Nederland. Momenteel werkt de kernredactie samen met de huidige redactie aan het overgangsnummer voor juni; het septembernummer wordt de officiële vuurdoop van dit nieuwe werkmodel. Etcetera blijft gratis toegankelijk en gefocust op de artistieke praktijk en de kunstenaar zelf. Wel wil de nieuwe hoofdredactie een proactieve rol gaan spelen in beleidsdiscussies en in de transitie die het kunstenlandschap momenteel doormaakt.

Foto: Raphaël Satter