Regisseur Ivo van Hove gaat de roman Mijn lieve gunsteling van Marieke Lucas Rijneveld bewerken voor toneel. De voorstelling gaat volgend seizoen in première bij Internationaal Theater Amsterdam (ITA).

In Mijn lieve gunsteling begeeft Marieke Lucas Rijneveld zich op het gladde ijs van een verboden relatie tussen een 49-jarige veearts en de 14-jarige dochter van een boer. De in november 2020 verschenen roman werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs 2020. De vertaalrechten werden al aan 14 landen verkocht.

Van Hove las Mijn lieve gunsteling op de dag van verschijnen en vond het ‘een eigenzinnig prachtig geschreven en belangrijk boek, een rollercoaster van emoties: extase, diep ongeluk, eenzaamheid, schuldgevoelens, jaloezie, hunkering, nachtmerries en seks’. Hij laat op de site van zijn gezelschap ITA weten niet te kunnen wachten om dit meesterlijk boek op het toneel te brengen en dankbaar te zijn voor het vertrouwen van de schrijver.

Marieke Lucas Rijneveld schrijft zeer vereerd te zijn ‘dat de grootmeester van het toneel’ Mijn lieve gunsteling op de planken brengt. ‘De koe in de spotlights! En de liefde, natuurlijk, de liefde.’

Marieke Lucas Rijneveld debuteerde in 2015 met de dichtbundel Kalfsvlies, die onder andere werd bekroond met de C. Buddingh’-prijs voor het beste poëziedebuut. Haar tweede bundel, Fantoommerrie, verscheen in 2019 en werd bekroond met de Ida Gerhardt Poëzieprijs. In 2018 verscheen De avond is ongemak. De roman werd bekroond met de ANV-Debutantenprijs en verschijnt in vertaling in 38 landen. Voor de Engelse editie (The Discomfort of Evening) ontving ze de prestigieuze International Booker Prize.

Foto: Jan Versweyveld