Ulrike Quade wint de Wim Meilinkprijs, de tweejaarlijkse oeuvreprijs van de Nederlandse Vereniging voor het Poppenspel. Pluch Venema en Noufri Bachdim, die samen Studio Figur oprichtten, winnen de Ruth van der Steenhovenprijs, een aanmoedigingsprijs voor jonge of beginnende poppenspelers. De winnaars mogen hun prijzen morgen in ontvangst nemen tijdens het Internationaal Microfestival in Dordrecht.

De jury prijst Ulrike Quade voor de verbinding die ze zoekt met andere disciplines, haar streven naar vernieuwing en aandacht voor het opleiden van talent. Haar gezelschap, de Ulrike Quade Company, maakt beeldend theater waarbij spel, dans, muziek, scenografie, literatuur en poppenspel samenkomen. De Company stond vorig seizoen onder andere op de Floriade, en ontwikkelde een innovatietraject rondom robotica en het theater als laboratorium voor de ‘robot revolutie’.

Studio Figur, in 2018 opgericht door Noufri Bachdim en Pluck Venema, heeft dit jaar de aanmoedigingsprijs gewonnen. In 2019 werd het gezelschap ook al voor de prijs genomineerd met de voorstelling Held (6+). De jury schrijft dat de studio in de vier jaar dat ze bestaat een prachtige ontwikkeling op het gebied van poppen- en objecttheater heeft laten zien.

De Nederlandse Vereniging voor het Poppenspel (NVP-UNIMA) reikt de prijzen om de twee jaar uit. De Wim Meilinkprijs, vernoemd naar één van de oprichters van de vereniging, is tot en met 2005 uitgereikt en in 2015 weer in ere hersteld. Sindsdien wonnen het Amstelveens Poppentheater, Rieks Swarte en Hotel Modern de prijs. Er is een wisselend geldbedrag aan verbonden en een plaquette, gemaakt door kunstenares en poppenspeelster Jeanne van Midde.

De Ruth van der Steenhovenprijs, vernoemd naar ‘de motor’ van NVP, werd eerder uitgereikt aan Erin Tjin A Ton en Gosia Kaczmarek (2017) en Mirthe Dokter (2019). De aanmoedigingsprijs gaat gepaard met een oorkonde en een geldbedrag van 500 euro voor trainingen om zich verder te bekwamen in deze theatervorm.

Foto: Dorian Gray van Ulrike Quade Company, fotograaf Casper Koster