Creatief producent Ulrike Buerger-Bruijs wordt vanaf 1 april interim bestuurder van MusicalMakers. Dat maakte de Raad van Toezicht van de ontwikkelinstelling voor musicals bekend. Artistiek en zakelijk directeur Stephen Liebman en Saskia Selen vertrekken. De Raad van Toezicht heeft Buerger-Bruijs gevraagd ‘haar ervaring en kennis te gebruiken om MusicalMakers artistiek en inhoudelijk op een heldere, vaste koers te krijgen’.  

Ulrike Buerger-Bruijs is een ervaren theater- en musicalproducent. Ze werkte van 2019 tot 2022 als hoofd artistiek bureau bij Internationaal Theater Amsterdam en vormt nog steeds samen met Wouter Van Ransbeek het creatieve duo The Rainmakers, dat onder meer voor Wende, S10, Froukje, Marina Abramovic, Eline Arbo en Lisaboa Houbrechts produceert. Eerder werkte Buerger-Bruijs onder meer bij Disney, Stella GmbH, Music Hall en Stage Entertainment. In 2009 richtte ze – samen met Joop van den Ende – creatiebedrijf Cook a Dream op, waar ze verantwoordelijk was voor de artistieke ontwikkeling van nieuwe Nederlandse musicals als Droomvlucht, Hij Gelooft in Mij, Waanzinnig gedroomd en De Tweeling.

Buerger-Bruijs wordt al de derde bestuurder van MusicalMakers, sinds de oprichting begin 2021. De stichting was oorspronkelijk een initiatief van Andreas Fleischmann (DeLaMar Theater) en Chafina Bendahman (ROSE stories), die aanvankelijk ook de directie wilden vormen. Nadat ROSE Stories uit de samenwerking stapte en Fleischmann niet onafhankelijk genoeg werd geacht door de Raad voor Cultuur, werden Stephen Liebman en Saskia Selen per 1 januari 2022 aangesteld als de nieuwe directie. Liebman werd artistiek directeur en Selen zakelijk directeur. Liebman laat nu weten ruimte te willen maken ‘voor iemand die meer tussen het artistieke en zakelijke inzit, met alle uitdagingen die er liggen voor de komende periode’.

Volgens de voorzitter van de Raad van Toezicht, Martine Fransman, brengt Buerger-Bruijs met haar uitgebreide ervaring en netwerk enorm veel slagkracht binnen. ‘Zij kent de weg in zowel de vrije- als de gesubsidieerde sector. Ulrike combineert een scherp oog voor talent met jarenlange zakelijke- en bestuurlijke ervaring. Dat is wat MusicalMakers nodig heeft.’ Op haar bordje komt ‘het verder uitbouwen van een divers en inclusief netwerk binnen het Nederlandse musical- en muziektheater’ te liggen, met de ontwikkeling en begeleiding van nieuw talent en de ontwikkeling van het genre en doelgerichte samenwerkingsverbanden met het kunstvakonderwijs. De interim bestuurder krijgt tevens de opdracht om samen met de Raad van Toezicht te werken aan de artistieke contouren van het nieuwe kunstenplan.