Ty Boomershine wordt de nieuwe artistiek leider van het Berlijnse Dance On. Hij is al vanaf het begin als danser bij het dansproject betrokken. Voormalig leider Christopher Roman vertrok in april om zich aan zijn eigen projecten te wijden.

Dance On is een langlopend project in Duitsland om nieuw repertoire te creëren voor dansers boven de veertig. Het ging in 2015 van start met zes dansers, onder artistieke leiding van Christopher Roman, voormalig codirecteur van The Forsythe Company. De eerste drie choreografieën zijn gemaakt door Matteo Fargion, Rabih Mroué en Kat Válastur. In 2016 ontwikkelde William Forsythe het stuk Catalogue voor het ensemble. De Duitse overheid ondersteunt Dance On met 1,5 miljoen euro. Behalve in het ensemble wordt er ook geïnvesteerd in overdracht en in het onderzoek naar de betekenis van aging in de dans.

Ty Boomershine (1968) studeerde dans aan de Fort Hayes School voor uitvoerende kunsten in Columbus, Ohio, en studeerde af met een Bachelor of Fine Arts (Dance) van het Stephens College, Columbia, Missouri. Hij werkte onder meer met Giulia Mureddu, Gus Solomons Jr., Lucinda Childs en Robert Wilson (Einstein on the Beach). In Nederland werkte hij, vooral als repetitor, met onder meer LeineRoebana, ICKamsterdam en Introdans.

Theaterkrantrecensent Marcelle Schots interviewde Boomershine voor het Theaterjaarboek 2016. Over zijn werk bij Dance On zei hij: ‘We willen de kennis die we bezitten als ervaren dansers, met ieder een lang performanceleven, als gelijken samenbrengen. We doen dat door met jonge én ervaren kunstenaars te werken en voorstellingen te maken die zowel interessant zijn voor ons performers als voor het theaterpubliek. Het klinkt eenvoudig – en dat is het misschien ook – maar het blijft een fantastische ervaring en een opwindende uitdaging.’

Foto: Dorothea Tuch