De festivals kloppen aan, hun harten nog niet allemaal opgebouwd, hun programma’s al wel bekend. In Utrecht gaat vrijdag Tweetakt van start. Het kunstenfestival ‘voor iedereen’ presenteert weer een breed en uitgebreid  aanbod van zowel theater, dans, muziek als beeldende kunst. Moeilijk kiezen? Acht tips van onze recensenten. 

Vadertje & Moedertje (6+) – BonteHond
Regisseur en artistiek leider René Geerlings mag jeugdtheater graag gebruiken om vastgeroeste waarden en normen ter discussie stellen. Met het geestige Vadertje & Moedertje zet hij daarin een nieuwe, verfrissende stap, schreef Mieke Zijlmans. Een meisje (Tessa Jonge Poerink) weigert haar haar nog te laten opsteken en wil überhaupt niks meer wat voor haar ouders vanzelfsprekend is. Vanaf nu gaat alles anders dan ‘normaal’ en begint het avontuur. Waarom zou je geen ‘moederman’ en ‘vadervrouw’ kunnen hebben?
Te zien: 31 maart & 1 april, Theater Kikker

Studio Shehrazade (15+) – Kloppend Hert
Een plek waar je jezelf kan zijn zonder moralisme, die schept het duo Kloppend Hert. Gorges Ocloo en Haider Al Timimi lieten zich inspireren door de gelijknamige fotostudio in Beiroet, waar eind jaren veertig geheime fantasieën werden vastgelegd op beeld. Een eerdere voorstelling van Kloppend Hert, Utopera, legde slim ‘de historische waarde van beroemde kunstwerken langs de lat van humanitaire vraagstukken’.
Te zien: 30 maart, Theater Kikker

Passing the Bechdel test (16+) – Jan Martens/Grip/fABULEUS
13 jongeren (v,x) duiken onder regie van choreograaf Jan Martens in thema’s als feminisme, seksualiteit, genderdiversiteit en -gelijkheid. Ze  transformeren in verschillende vrouwelijke denkers, dragen eigen werk voor en verworden tot een muur van vrouwelijke stemmen. Een voorstelling die je meeneemt in een zoektocht waar elke generatie op haar eigen manier mee te maken krijgt. In Theatermaker  is een uitgebreid interview te lezen met de regisseur en een van de jongeren die deelneemt aan de voorstelling.
Te zien: 6 april, Stadsschouwburg

nesten (4+) – fABULEUS
Anna Bentivegna en Zoë Demoustier dansten in verschillende fABULEUS-producties en studeerden nadien samen met Ayrton Fraenk aan de Mime Opleiding in Amsterdam. Vanuit een gezamenlijke fascinatie voor jeugdtheater studeerden ze af met het intieme nesten, een voorstelling met enkel lichamen, karton en papier. Dozen vormen een bed, een deken, een fauteuil of zelfs een huisje met schoorsteen waar rook uitkomt. ‘Zo lief, en ook zo leuk en grappig. Ook voor oudere kinderen en grote mensen’, vonden onze recensent Tuur Devens en zijn kleindochter.
Te zien 30 maart, Stadsschouwburg 

Het verhaal van het verhaal (8+) en (…..) (12+) – Theater Artemis
Op Tweetakt dit jaar twee voorstellingen van Jetse Batelaan, de regisseur die onlangs voor zijn oeuvre nog een Zilveren Leeuw ontving. Het verhaal van het verhaal, een coproductie met Het Zuidelijk Toneel, wordt zelfs de openingsvoorstelling van het 47ste International Theatre Festival van Venetië. Het is moeilijk – zo niet onmogelijk – om deze voorstelling goed te omschrijven, maar volgens onze recensent Wendy Lubberding verdient hij zeker het label Keuze van de criticus. ‘Aan het eind heeft iedereen gelachen, zijn de moeders ontroerd geweest, hebben de kinderen volop nieuwe ideeën voor kattenkwaad opgedaan’. In Nederland is de voorstelling genomineerd voor een Gouden Krekel voor meest indrukwekkende jeugdtheaterproductie van het seizoen.

De voorstelling (…..) is een co-productie met Künstlerhaus Mousonturm en de Ruhrtiennale. Waar deze voorstelling precies over gaat, blijft ook nog mysterieus, maar de brutale titel en promotietekst (de voorstelling belooft vragen te stellen, waarop nog steeds geen antwoord is gegeven), in combinatie met de elektromuziek door het Duitse duo Les Trucs, zijn veelbelovend.
Te zien: Het verhaal van het verhaal: 13 april, Stadsschouwburg (…..): 6 april, Theater Kikker

Bye bye baby (10+) – Maas Theater en Dans
In Bye Bye Baby laat performer Nastaran Razawi Khorasani met fysiek theater zien wat voor gevolgen het kan hebben als je in een volledig nieuwe situatie belandt, een situatie waarin alles vreemd en anders is. De mensen, de verwachtingen, de regels. Zo’n situatie waarin al je zelfvertrouwen plots kan verdwijnen als sneeuw voor de zon. ‘Het wordt in deze bewegingsvoorstelling allemaal zeer aanstekelijk en herkenbaar in beeld gebracht’, schreef Luuk Verpaalen. Nastaran (Nas) Razawi Khorasani sprak over deze voorstelling in een interview met Theatermaker.
Te zien: 31 maart, Stadsschouwburg

Breken 3  (13+) – DEGASTEN
Er zijn weinig plekken die je zo bewust maken van je eigen lichaam als een zwembad. Een spannend gegeven voor een voorstelling over intimiteit, en zeker een die door jongeren gespeeld wordt. In Breken 3 zien we een groep van verschillende leeftijden en met verschillende lijven die het contact met elkaar opzoeken. ‘Door het grijze gebied tussen intimiteit en ongemak, toenadering en afstoting op te zoeken zetten de spelers hun publiek steeds op het verkeerde been’, schreef Jeroen van WijheBreken 3 is het resultaat van langdurig onderzoek tussen spelers van jongerentheater DEGASTEN en LeBelle, een leerwerkbedrijf voor jongeren met een beperking.
Te zien: 9 april, Theater Kikker

Voor meer informatie over het festival: bekijk hier het programma.

Foto: nesten (4+) – Clara Hermans