Toneelgroep Amsterdam staat komende zomer met haar producties Ibsen huis en De meiden op het Festival d’Avignon in Frankrijk. Beide voorstellingen zijn vijf dagen lang te zien op dit prestigieuze theater- en dansfestival.

Het Franse publiek maakt met de komst van Ibsen huis voor het eerst kennis met het werk van regisseur Simon Stone. Hij schreef en regisseerde dit familie-epos over het moeizame maar onvermijdelijke samenleven van verschillende generaties onder één dak. De voorstelling gaat aanstaande dinsdag in première in Amsterdam. De meiden is een regie van Katie Mitchell, waarin zij een nieuw licht werpt op de seksuele identiteit en de machtsverhoudingen tussen man en vrouw, machthebber en onderdrukte.

In 2008 en in 2014 was Toneelgroep Amsterdam ook al te gast op het Festival d’Avignon. Toen bracht zij respectievelijk de voorstellingen Romeinse tragedies en The Fountainhead. Op de 71ste editie van het festival toont Toneelgroep Amsterdam voor het eerst twee voorstellingen tegelijkertijd.

Het Festival d’Avignon trekt jaarlijks 170.000 bezoekers. Het behoort tot de belangrijkste theaterfestivals ter wereld en programmeert jaarlijks ongeveer zestig voorstellingen. Dit jaar vindt het festival plaats van 6 tot en met 26 juli. Ibsen huis is van 15 tot en met 20 juli te zien. De meiden speelt van 16 tot en met 21 juli.

Foto De meiden: Jan Versweyveld