Joop van den Endes Tina: The Tina Turner Musical is twaalf keer genomineerd voor een Tony Award, de meest prestigieuze Amerikaanse theaterprijs. De productie maakt onder meer kans op de prijs voor beste musical, regie, choreografie en vormgeving. Ook het script, geschreven door onder meer Frank Ketelaar en Kees Prins, maakt kans op een award.

TINA – De Tina Turner Musical ging in april 2018 in wereldpremière in het Aldwych Theatre in Londen. Daarna volgde Hamburg en Broadway. De Nederlandse première was op 9 februari 2020. De musical is oorspronkelijk geproduceerd door Stage Entertainment, Joop van den Ende en Tali Pelman, in nauwe samenwerking met Tina Turner.

De Tony Awards worden jaarlijks toegekend door de American Theatre Wing en The Broadway League. De prijzen worden uitgereikt voor theaterproducties en acteurs op Broadway. De datum van de (virtuele) uitreiking van dit jaar is nog niet bekend.

Alle internationale producties van TINA liggen op dit moment stil. Gisteren maakte Stage Entertainment bekend dat de geplande herstart van de Nederlandse versie op 1 november door de aanscherping van de coronamaatregelen ook niet meer haalbaar is.

De eveneens bejubelde nieuwe enscenering die Ivo van Hove en Anne Teresa De Keersmaeker maakten van West Side Story ging voor deze nominatieronde net te laat in première, maar kan waarschijnlijk volgend jaar nog meedingen.

Foto: Manuel Harlan