De Turkse première van het toneelstuk Het diner (Akşam Yemeği), naar de roman van Herman Koch, is afgelast. Dat maakte het gezelschap Semaver Kumpanya zondagochtend, de dag na de uit de hand gelopen diplomatieke rel tussen Nederland en Turkije, bekend. Het gezelschap zou in de ‘huidige ongelukkige omstandigheden’ het niet aandurven een Nederlands stuk uit te brengen. De première zou op 21 april plaatsvinden in Istanbul.

In Nederland ging Het diner, door Kees Prins voor toneel bewerkt en geregisseerd, in 2012 in première bij Hummelinck Stuurman Theaterbureau. Diederik Hummelinck, die met zijn bedrijf Hummelinck Internationaal de rechten aan het gezelschap uit Istanbul verkocht, werd zondagochtend per mail van de annulering op de hoogte gesteld. In het bericht geeft het gezelschap aan het nog steeds een geweldig script te vinden, en dat als de verkiezingen in Turkije voorbij zijn en de rust is weergekeerd, er in oktober wellicht alsnog een première kan worden gepland. Uit de mail wordt niet duidelijk of het gezelschap zelf de beslissing heeft genomen of dat er van hogerhand toe is gedwongen.

In het aankomende nummer van vakblad Theatermaker, dat 1 april verschijnt, staat een interview met Hummelinck over zijn internationale verkoopactiviteiten.

(Foto: Ensemble Semaver Kumpanya)