Truze Lodder is tijdens haar officiële afscheid als zakelijk directeur van De Nederlandse Opera (DNO) op maandagavond 22 oktober in Het Muziektheater Amsterdam bevorderd tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau. Ze ontving de koninklijke onderscheiding uit handen van staatssecretaris Halbe Zijlstra van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Truze Lodder is vijfentwintig jaar zakelijk directeur van De Nederlandse Opera geweest. Tijdens haar bewind groeide DNO uit tot een van de meest toonaangevende opera’s ter wereld. Ook was ze twintig jaar lang directielid van Het Muziektheater Amsterdam, waarvan de laatste zes jaar als directievoorzitter. Bovendien heeft ze zich bestuurlijk ingezet voor onder meer Kunsten ’92, de Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam en het Van Gogh Museum.

In september kreeg Lodder al de Frans Banninck Cocq Penning van de gemeente Amsterdam, omdat zij volgens de gemeente de afgelopen vijfentwintig jaar van groot belang is geweest voor zowel De Nederlandse Opera als Het Muziektheater Amsterdam. De penning wordt sinds 1996 toegekend aan diegenen die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor Amsterdam gedurende een periode van ten minste twaalf jaar.