Tijdens de opening van het Nederlands Theater Festival op donderdag 30 augustus in de Stadsschouwburg Amsterdam zullen de jonge acteurs en theatermakers Ilay den Boer (1986), Walter Bart (1978) en Jeroen de Man (1980) de Staat van het Theater 20102 uitspreken. Festivaldirecteur Jeffrey Meulman heeft de mannen uitgenodigd om hun visie op de actualiteit in de theatersector te delen.

Het Nederlands Theater Festival opent traditioneel gezien met het uitspreken van de Staat van het Theater waarbij een deskundige zijn kijk op het Nederlandse theaterklimaat deelt. Tijdens de opening van het festival zal ook bekend zijn hoezeer het theaterlandschap verandert door de bezuinigingen en welke gezelschappen en instellingen blijven bestaan en welke niet.

Den Boer heeft onlangs zijn eigen theatergroep TG Ilay opgericht en oogst zowel nationaal als internationaal succes met zijn voorstellingen die veelal gebaseerd zijn op persoonlijke ervaringen en de politieke actualiteit. Den Boer is met zijn voorstelling Zoek het lekker zelf uit genomineerd voor de jeugdtheaterprijs de Gouden Krekel die tijdens het Theaterfestival wordt uitgereikt. Acteur Walter Bart maakt deel uit van de acteursgroep Wunderbaum, het huisgezelschap van de Rotterdamse Schouwburg. Verder werkte hij onder anderen met Johan Simons, de Veenfabriek, Joachim Robbrecht en Abke Haring. Jeroen de Man speelt bij het acteurscollectief De Warme Winkel. De voorstellingen Alma  en Viva la naturisteraçion van het gezelschap zijn door de algemene jury van het Nederlands Theater Festival 2012 geselecteerd. Hiermee staan de producties in de top tien van beste voorstellingen van het afgelopen seizoen.

De Staat van het Theater werd eerder uitgesproken door Pierre Audi (Holland Festival), Ivo van Hove (Toneelgroep Amsterdam), Liesbeth Colthof (Huis aan de Amstel, nu Toneelmakerij), Ronald Plasterk (toenmalig minister van cultuur) en vorig jaar door Joop van den Ende die onder meer de theaterwereld opriep met één gezicht naar buiten te gaan treden. Voorzitter van de Nederlandse Toneeljury, auteur en acteur Arthur Japin, leidt de opening van het festival.

(foto: Walter Bart, Jeroen de Man en Ilay den Boer, foto Coco Duivenvoorde)