De Amerikaanse toneelschrijver Edward Albee is afgelopen vrijdag op 88-jarige leeftijd overleden. Albee geldt als een van de belangrijkste Amerikaanse toneelschrijvers. Hij schreef ruim dertig stukken, maar was vooral bekend van Who’s Afraid of Virginia Woolf? uit 1962.

Edward Albee (1928) groeide op in de staat New York, waar zijn vader eigenaar van enkele theaters was. Hij schreef op dertigjarige leeftijd zijn eerste toneelstuk: de eenakter The Zoo Story, waarin twee mannen op een zondagochtend vechten om een bankje in Central Park. Het ging in première in Berlijn, als onderdeel van een doublebill met Samuel Becketts Krapp’s Last Tape. Albee wordt gezien als een van de eerste Amerikaanse absurdistische toneelschrijvers. Zijn werk toont een duistere, vileine kijk op het Amerikaanse leven, genadeloos maar vol humor beschreven.

Grootste bekendheid verwierf hij met Who’s Afraid of Virginia Woolf?, dat in Nederland in 1964 voor het eerst werd opgevoerd door de Nederlandse Comedie. In 1966 werd het stuk succesvol verfilmd met Elizabeth Taylor en Richard Burton in de hoofdrollen.

Hij won talloze prijzen, waaronder drie keer een Pulitzer Prijs (voor A Delicate Balance, Seascape en Three Tall Women). Ook Who’s Afraid… kwam in aanmerking, maar die nominatie werd vanwege de seksuele thema’s en het grof taalgebruik verworpen. In Nederland werd zijn werk vertaald door Ernst van Altena en Gerard Reve.

Albee stierf in zijn huis in Long Island, New York.

Foto: Reuters