Auteur Jeroen Olyslaegers heeft de Edmond Hustinx dramaschrijfprijs 2014 gewonnen. De prijs, bestaande uit zesduizend euro, wordt tweejaarlijks uitgereikt aan een talentvolle auteur van oorspronkelijk Nederlandstalig drama. 

Olyslaegers ontvangt de prijs op 29 november in de Toneelacademie Maastricht, als onderdeel van de Vlaams-Nederlandse Conferentie Dramaastricht. Hier zal tevens de jaarlijkse Taalunie Toneelschrijfprijs van tienduizend euro worden uitgereikt aan Magne van den Berg, Joachim Robbrecht, Freek Vielen of Peer Wittenbols. Tijdens Dramaastricht geven Vlaamse en Nederlandse auteurs masterclasses aan studenten van vrijwel alle Nederlandse en Vlaamse theateropleidingen. Ook is er een schrijversdiner en een verdiepende conferentiedag in de Toneelacademie Maastricht.

Jeroen Olyslaegers studeerde Germaanse filologie aan de Universiteit Antwerpen en brak door als toneelauteur met De invreter bij Zuidpool in 2000. Vervolgens schreef hij onder meer Wolfskers (Toneelhuis, 2007), Diep in de aarde, dieper in uw gat (Koninklijke Vlaamse Schouwburg, 2007) en Woeste Hoogten, rusteloze zielen (Theater Artemis, 2009).

Momenteel schrijft hij aan 24u/Mount Olympus voor Troubleyn/Jan Fabre, waarvan de première in juni 2015 is gepland. Ook schreef hij de romans Navel (1994), Wij (2009) en Winst (2012) en schrijft hij columns voor het Vlaamse dagblad De Morgen. In mei 2014 won hij de Arkprijs van het Vrije Woord, voor zijn ‘oprechte maatschappelijke engagement in woorden en initiatieven’. 

De Edmond Hustinx dramaschrijfprijs wordt sinds 1966 uitgereikt met als doel talentvolle auteurs van toneel, radiospel of televisiedrama te eren voor hun werk. Eerdere winnaars waren onder meer Lodewijk de Boer, Hugo Claus, Karst Woudstra, Arne Sierens, Maria Goos, Marc Didden en Robert Alberdink Thijm. De jury van dit jaar bestond uit voorzitter Toon Brouwers, Arlette van Overvlet, Kees Holierhoek en Ignace Cornelissen).

(Jeroen Olyslaegers, foto: BDW)