Samen met drie naar Amsterdam gevluchte Oekraïense theatermakers, organiseert de Toneelmakerij morgen 12 april een benefietavond. Oekraïense en Nederlandse acteurs delen getuigenissen uit de frontlinie. De opbrengt van de kaartverkoop gaat naar de gevluchte makers.

De Oekraïense theatermakers – Bogdana Orleanova, Iana Gudzenko en Alesia Andrushevska – hebben dagelijks contact met vrienden, familie en collega’s die zich momenteel in het Oekraïense oorlogsgebied bevinden. Zo horen ze verhalen over overleven in het belegerde Marioepol, hoe vier tieners met de situatie omgaan, hoe een stel uit Lviv hun eerste oorlogsdag doorbrengt, de LGBTQI+ gemeenschap en collega’s die zich aansluiten bij de Territorial Defense Forces in Kiev. In het Engelstalige programma Witnessing U nemen Oekraïense en Nederlandse acteurs in korte getuigenissen het publiek mee naar het oorlogsgebied.

De gehele opbrengst van de kaartverkoop (12,50 euro per stuk) gaat naar de drie Oekraïnse theatermakers. Daarnaast is er mogelijkheid om extra geld te doneren, ook als je niet in de gelegenheid bent de benefietavond bij te wonen. Dit extra geld gaat naar het Osobystotsi theater in Kiev, dat geld inzamelt voor kogelvrije vesten voor de acteurs die moeten vechten aan het front.

Het contact met de Oekraïense makers die nu in Amsterdam zijn is ontstaan vanuit het meerjarige project Theater is Dialogue – Dialogue of Cultures: European networking with theatres from Ukraine and Belarus, dat de European Theatre Convention (ETC) in 2015 heeft opgestart. De Toneelmakerij roept op om ook een brief te ondertekenen van deze ETC, het grootste Europese theaternetwerk met 44 leden uit 25 landen, met daarin een dringende oproep aan wereldleiders om culturele samenwerking met Oekraïne mogelijk te blijven maken. Paulien Geerlings, dramaturg bij de Toneelmakerij, is vicepresident van het internationale netwerk.

DutchCulture, een netwerk- en kennisorganisatie voor internationale culturele samenwerking, heeft een infopunt ingericht over culturele samenwerkingen met Oekraïne en Rusland. Tijdens de benefietavond zal een adviseur van DutchCulture aanwezig zijn voor eventuele vragen over (mogelijke) samenwerkingen.

Witnessing U is op 12 april om 20.00 uur in de theaterzaal van de Toneelmakerij (Lauriergracht 99c in Amsterdam). Reserveer je kaarten via reserveren@toneelmakerij.nl. Na afloop is er gelegenheid voor een hapje en drankje in de foyer.