Toneelgroep De Appel stopt nu de subsidieaanvraag door het Fonds Podiumkunsten niet is gehonoreerd. Het gezelschap loopt de aangevraagde 5,5 ton mis en voelt zich genoodzaakt te stoppen. Eerder kreeg de Appel ongeveer 3,5 ton van het Fonds. Van de gemeente Den Haag zou het gezelschap 1,9 miljoen ontvangen. Maar dit bedrag is volgens zakelijk leider Gerrit Dijkstra niet voldoende om de kwaliteit overeind te houden.

In afgeslankte vorm doorgaan is er voor De Appel niet bij. Dijkstra: ‘Met dit budget kunnen we het gezelschap niet overeind houden. We hebben 23 mensen vast in dienst, dit is de minimale bezetting waarmee we onze voorstellingen kunnen realiseren.’ Bovendien heeft De Appel tijdens een productie zo’n zestig mensen in dienst. Ook kan het gezelschap volgens Dijkstra niet meer dezelfde kwaliteit leveren: ‘Met een klein clubje lukt dat niet. We krijgen van de gemeente subsidie om grote voorstellingen te maken, de subsidie die we zouden ontvangen is niet bedoeld voor een afgeslankte instelling.’ De gedachteontwikkeling binnen De Appel is dan ook gericht op stoppen. Dijkstra: ‘Het is wrang om te vernemen dat je via een puntensysteem wordt af geserveerd. Het is voor ons erg lastig om deze nieuwe situatie te zien in het licht van bijvoorbeeld onze nominatie als één van de drie beste voorstellingen van het afgelopen seizoen.’

Het is nog onduidelijk wanneer De Appel precies stopt omdat het afbouwen een lang traject met zich meebrengt. Ook heeft het gezelschap voor 2013 het project Volle maan op het programma staan.

De Appel werd in 1972 opgericht en groeide uit tot een van de meest prominente Nederlandse toneelgezelschappen. Het gezelschap staat bekend om zijn grote producties van klassieke werken en zijn hechte spelersensemble, maar kreeg al eerder een negatief advies van het Rijk, waarna de gemeente Den Haag het gezelschap overeind hield.

Het septembernummer van TM bevat een dubbelinterview met artistiek leider Aus Greidanus sr. en Aus Greidanus jr. over de genomineerde voorstelling Herakles.