De Haagse Toneelgroep De Appel beschikt over voldoende financiële middelen om in elk geval tot medio 2014 te blijven voortbestaan. Het gezelschap heeft de intentie uitgesproken om de volledige Kunstenplanperiode van vier jaar door te komen, terwijl hij in augustus 2012 nog aankondigde te stoppen. Dat betekent dat De Appel zijn veertigjarig jubileum deze zomer toch kan vieren.

Nadat de subsidieaanvraag van 540.000 euro bij het Fonds Podiumkunsten ondanks een positief advies niet werd gehonoreerd, bracht het gezelschap naar buiten onvoldoende budget over te houden om de kwaliteit van zijn voorstellingen te kunnen waarborgen. Wel werd het bij de gemeente Den Haag aangevraagde bedrag van 1,9 miljoen volledig toegekend.

Tijdens het Theaterfestival in september 2012 won De Appel de Toneel Publieksprijs voor de marathonvoorstelling Herakles. Daarop werd besloten het publiek om hulp te vragen met de actie Duizend voor duizend: als duizend bezoekers duizend euro doneren komt het gezelschap deze Kunstenplanperiode door. Jaarlijks heeft De Appel een extra bijdrage van 250.000 euro nodig om naar behoren te kunnen functioneren. Sinds de start van de actie hebben donateurs 235.000 euro gegeven, wat samen met de hoge inkomsten die Herakles opleverde de toekomst voorlopig veiligstelt. Wel is een reorganisatie binnen het gezelschap noodzakelijk, die de directie geleidelijk zal gaan uitvoeren.

Zaterdag 23 februari gaat de nieuwe voorstelling Volle maan in première. In juni volgt een zomerproject gebaseerd op de film Bagdad Café in regie van Saskia Mees en Judith de Rijke, dat in het teken staat van het veertigjarig bestaan. In november volgt Casanova, geregisseerd door Aus Greidanus sr.

(Herakles, foto: Leo van Velzen)