Toneelgroep Amsterdam versterkt het acteursensemble in seizoen 2014/2015 met twee jonge acteurs: Robert de Hoog (1988) en Jip van den Dool (1992). Maren Bjørseth (1984) debuteert met Een bruid in de morgen als nieuwe regisseur binnen TA-2, het talentontwikkelingstraject voor regisseurs van Toneelgroep Amsterdam en Frascati Producties. De Australische regisseur Simon Stone (1984) maakt op basis van improvisaties samen met de acteurs een bewerking van Euripides’ Medea.

Het gezelschap maakte vandaag de programmering voor het nieuwe theaterseizoen bekend. Tom Lanoye en Eric de Vroedt creëren samen Koningin Lear, een verregaande bewerking van Shakespeares tragedie speciaal voor Frieda Pittoors. Ook Ivo van Hove maakt een voorstelling over vrouwelijke leiders met het koninginnendrama Maria Stuart, gespeeld door Chris Nietvelt en Halina Reijn. Opmerkelijk is dat de voorstelling in Antwerpen in première gaat.

Toneelgroep Amsterdam zet dan ook in het nieuwe seizoen de internationalisering voort. Ivo van Hove maakt Kings of war, een grootschalige voorstelling over leiderschap, in co-productie met het Barbican Centre in Londen en het Théâtre National de Chaillot in Parijs. Hierin voegt hij Henry V (Ramsey Nasr), Henry VI (Eelco Smits) en Richard III (Hans Kesting) samen in een vertelling over oorlogsvoering.

Simon Stephens, een van Engelands meest gelauwerde hedendaagse toneelauteurs, schrijft in opdracht van het gezelschap het nieuwe stuk Songs from far away (werktitel), dat in São Paulo in première zal gaan. Verder wordt The fountainhead gespeeld in Avignon, Barcelona en Vilnius. Angels in America is te zien in BAM New York en La voix humaine in China. Ook speelt het gezelschap in Parijs, Milaan, Zürich en Taipei.

Zoals elk seizoen worden verschillende voorstellingen in reprise genomen. Opnieuw te zien zijn De entertainer, The fountainhead, Angels in America, Hamlet vs. Hamlet, Scènes uit een huwelijk, Nora en Na de repetitie/Persona (enkel in Milaan en Montpellier) en La voix humaine (enkel in Wuzhen).

(Publiciteitsbeeld Een bruid in de morgen – TA2, foto: Jan Versweyveld)