Toneelgroep Amsterdam brengt in het nieuwe theaterseizoen acht nieuwe voorstellingen, waaronder drie grootschalige boekbewerkingen en twee nieuwe teksten. Maria Kraakman en Harm Duco Schut worden aan het ensemble toegevoegd.

Ivo van Hove regisseert De stille kracht van Couperus, de eerste in een serie van drie Couperusbewerkingen. Luk Perceval bewerkt Het jaar van de kreeft van Hugo Claus en Guy Cassiers regisseert de controversiële roman De welwillenden van Jonathan Littell, zijn derde co-productie tussen het Toneelhuis en TA.

Ramsey Nasr schrijft en speelt De andere stem, waarin hij de man aan de andere kant van de telefoonlijn in Halina Reijns La voix humaine het woord geeft. Eelco Smits’ monoloog Song from Far Away, speciaal voor hem geschreven door de Britse toneelauteur Simon Stephens, is komend seizoen voor het eerst in Nederland en Engeland te zien.

Onder de regisseurs is de Amerikaan Sam Gold een opmerkelijke nieuwkomer. In New York maakte hij furore met een intieme, indrukwekkende Uncle Vanya en de musical Fun Home waarvoor hij twaalf Tony Award-nominaties kreeg. Glazen speelgoed bij TA wordt zijn eerste buitenlandse regie.

Simon Stone keert terug naar het gezelschap voor de regie van Husbands and wives, geschreven door Woody Allen. Stone: ‘Het wordt Woody Allen, maar dan in de vorm van Who’s Afraid of Virginia Woolf. De relatie als nachtmerrie, waar alleen maar mee te lachen valt – zolang het kan.’ 

Behalve landelijke tournees speelt het gezelschap komend seizoen onder meer in Parijs, Londen, Philadelphia en – voor het eerst – in Buenos Aires.

Foto: De stille kracht – Jan Versweyveld