Regisseur Eva Line de Boer van de Toneelacademie Maastricht heeft de ITs Ton Lutz Award 2014 gewonnen. De 25ste editie van het International Theatre School Festival werd afgesloten met een feestelijke Awards Show waar zeven prijzen werden uitgereikt aan de afstuderende talenten.

In een afgeladen Compagnietheater nam Eva Line de Boer met de voorstelling Euphoria de ITs Ton Lutz Award in ontvangst voor beste regie. De jury schreef in haar rapport: ‘In deze voorstelling is een maker pur sang aan het werk. Een stilistisch sterke en gave voorstelling: in beeld dwarrelt er geen stofje per ongeluk neer, in spel is zelfs de pink geregisseerd.’ De Boer wint dankzij Imagine Nation 4500 euro aan prijzengeld, te besteden aan de verdere ontplooiing van haar talent plus een begeleidingstraject op maat ter waarde van 2000 euro aangeboden door Cultuur-Ondernemen. Bovendien wordt haar voorstelling opnieuw geprogrammeerd in het Compagnietheater.

De ITs Krisztina de Châtel Award voor meest belovende choreografie werd gewonnen door Louis Vanhaverbeke die met zijn voorstelling Kokito te zien was binnen het programma CHOREO(graphic) Selection 2014. Volgens de dansjury kent Vanhaverbekes werk een duidelijke focus, spreekt het het publiek direct aan en houdt het de toeschouwer bij de les. ‘Kokito heeft diepgang en tart de grenzen van wat dans is; het onderzoekt op een spannende en persoonlijke wijze de relatie tussen physical movement en taal.’ Vanhaverbeke, student van de SNDO Amsterdam, ontving ook 4500 euro aan prijzengeld, te gebruiken voor verdere persoonlijke en artistieke ontwikkeling. Verder mag hij zijn nieuwe choreografie vertonen tijdens het ITs Festival in 2015.

De Kemn-A-ward, de prijs voor de meest veelbelovende en talentvolle acteur of actrice, werd gewonnen door Melody Klaver, eveneens student aan de Toneelacademie Maastricht voor haar rol van Arkadina in De meeuw, in de regie van Steven Van Watermeulen. De jury schreef: ‘Melody zet haar rol in De meeuw op een persoonlijke edoch zeer vakbekwame manier neer. Stevig en met een zeer expressief fysieke aanwezigheid. Ze ontroert en overtuigt over de hele linie. Ze transformeert daarbij van kwetsbaar tot arrogant. Vol spelplezier geeft ze je inzicht in de roerselen van haar personage. Een genot voor het oog en voor het oor!’ Klaver ontving 1000 euro te besteden aan vliegtickets naar een film- of theaterstad naar keuze en 2000 euro voor workshops en masterclasses in de gekozen stad en een masterclass naar keuze van Kemna Training.

De ITs Parade Parel ging dit naar Tamar Blom en Kajetan Uranitsch van de Mimeopleiding in Amsterdam met Body on. Deze voorstelling is nogmaals te zien tijdens de Parade in Amsterdam van 13 t/m 16 augustus 2014. De ITs NORMA Dance Award voor de beste danser werd gewonnen door Benjamin Muller van Artez Dansacademie, de ITs Ro Theater Award voor beste nieuwe toneeltekst ging naar Eva Jansen Manenschijn (student Writing for Performance, HKU) voor haar tekst On all fours. Ze wint een residency ter waarde van 4000 euro bij het Ro Theater, om zo een nieuwe toneeltekst te kunnen beginnen én de mogelijkheid om met acteurs van het Ro Theater die tekst te presenteren aan publiek.

Theaterzaken Via Rudolphi organiseert dit najaar een tournee met drie jonge theatermakers die hun eigen werk op het ITs hebben getoond. De drie voorstellingen die door de jury geselecteerd zijn om dit najaar onder de naam Het Debuut een tournee te maken zijn: Methamorphosen van Greet Jacobs, Linda Lugtenborg en Femke Stallaert (Rits School of Arts, Brussel), NXT LVL van Nick Bos, Mathieu Wijdeven en Jip van del Dool (Toneelacademie Maastricht, Performing) en Rhythm of the night van Marijn Brussaard (Theaterschool Amsterdam, Mime).

(De ITs 2014 Award-winnaars samen met artistiek directeur Theu Boermans, niet op de foto: Benjamin Muller en Louis Vanhaverbeke – Foto: Jochem Jurgens)