Choreograaf en ontwerper Toer van Schayk is vanavond bevorderd tot Officier In de Orde van Oranje-Nassau. Minister Jet Bussemaker reikte de koninklijke onderscheiding uit op het podium van de Nationale Opera & Ballet na afloop van de première van het hommageprogramma Hollandse Meesters.

‘Toer van Schaijk is een duizendpoot,’ zei Bussemaker, ‘danser en choreograaf. Kostuum- en decorontwerper. Klavecimbelbouwer en beeldhouwer. Schilder, maar ook de bedenker van zijn eigen notitiemethode voor choreografie. Hij is niet in een hokje te stoppen en dat maakt hem tot een prachtig, uniek mens.’

In 2012 mocht Van Schayk al de zilveren medaille van de gemeente Amsterdam in ontvangst nemen. Eind september wordt hij 80 jaar. Ter ere van die verjaardag verscheen vandaag ook het boek Toer van Schayk. Danser, choreograaf & kunstenaar van Astrid van Leeuwen, Maaike Staffhorst en Marie-Jeanne van Hövell tot Westerflier. Walburg Pers is uitgever.

Op 27 september organiseert het filmmuseum Eye Amsterdam An evening with Toer van Schayk met onder andere fragmenten uit documentaires over Van Schayk, dansfilms van zijn hand en een live optreden door Het Nationale Ballet. Het jaarlijkse Gala van Het Nationale Ballet, vorige week, werd mede opgedragen aan Toer van Schayk.