Cabaretiers Tim Fransen, Richard Groenendijk en Alex Roeka hebben vandaag een Poelifinario gewonnen. Ze maakten volgens de VSCD Cabaretjury de meest indrukwekkende cabaretprogramma’s van afgelopen seizoen. Vanavond werden ze onderscheiden op het Cabaretgala in Diligentia te Den Haag. Kirsten van Teijn werd er uitgeroepen tot Neerlands Hoop 2022.

De Poelifinario voor het meest indrukwekkende cabaretprogramma wordt uitgereikt in drie categorieën: entertainment, engagement en kleinkunst. Tim Fransen won vanavond de categorie Engagement. In zijn voorstelling De mens en ik bewonderde de jury onder meer dat hij ‘scherpe analyses over de mens afwisselt met hilarische verhalen op microniveau’.

De winnaar van de Poelifinario in de categorie Entertainment is Richard Groenendijk, die volgens de jury ‘al jaren één van de beste entertainers van Nederland’ is. Zijn programma Voor iedereen zat ‘weer vol hilarische conferences, een stortvloed aan beledigingen en een paar zeer ontroerende liedjes’.

Alex Roeka ontving een Poelifinario in de categorie Kleinkunst voor zijn programma Nieuwe dromen. Daarin geeft ‘Roeka’s doorleefde, maar krachtige stemgeluid extra diepte aan poëtische teksten over onder meer het genot en de pijn van grootse liefdes’.

De cabaretprijs voor de meest veelbelovende theatermaker met een groot toekomstperspectief, Neerlands Hoop, ging vanavond naar Kirsten van Teijn. De jury noemde haar (S)EXPERIMENT, ‘een opzwepende, moderne en urgente voorstelling’. ‘De fysiek sterke cabaretière is gegroeid in haar eigenheid en vond een plek voor al haar talenten.’

De Cabaretprijzen zijn in 2003 door de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouw-directies (VSCD) in het leven geroepen. De jury van dit jaar bestond uit Nico Baars (directeur Cultuurbedrijf Tiel), Marijt Helmink (directeur Theater De Storm), Joris Kemps (directeur Theater Hof 88), Charlotte Louwers (directeur Theater De Bussel), Mike Peek (recensent Het Parool), Victorine Plante (artistiek leider theatergroep Aluin) en Rob van Wijk (directeur Theater de Stoep).

De Nederlandse fotograaf Corb!no (Maarten Corbijn) maakt portretten van de winnaars, die komen te hangen in de foyer van Diligentia. De gelauwerden kregen tijdens de prijsuitreiking alvast een symbolische trofee in de vorm van een betonnen camera, gemaakt door kunstenaar Doc Visser.

Foto Richard Groenendijk: Roy Beusker