In ieder geval tot 26 mei blijven theaters gesloten voor (ongetest) publiek. Gelukkig blijven de livestreams en registraties toenemen. Hier een nieuwe selectie met thuiskijkmogelijkheden voor deze week. 

1.  Moving Futures online
Tijdens dit festival zijn verschillende voorstellingen, projecten en performances van de nieuwe generatie dansmakers te zien, met choreografieën van onder anderen Annemijn Rijk, Lois Alexander en Ruben Chi. Het programma bestaat uit avondvullende voorstellingen, workshops, lezingen en studio-talks met de choreografen.
Donderdag 22 april tot en met donderdag 29 april
Meer info en tickets op de website van Moving Futures.

2. Strindberg en Dal – De Gemeenschap
Registratie van een voorstelling uit 2018, over een theatergezelschap dat een vintage (en fictief) Strindbergdrama aan het instuderen is, maar dat daarbij ernstig in de weg wordt gezeten door me-too en andere perikelen. Met onder anderen Tessa Jonge Poerink, Monique Kuijpers en Dic van Duin.
Donderdag 22 april om 20:30 uur op NPO 2 Extra

3. TECH – Firma MES
Drie solo’s over mens en technologie. Anna Raadsveld speelt Alice, over een hyperintelligente huishoudrobot. Lindertje Mans brengt de ‘onewoman-robotopera’ The Life and Death of a Sex Robot en Daan van Dijsseldonk de solo Locke, over een man die alleen zijn telefoon en auto heeft om zijn leven op de rit te houden.
Donderdag 22 april tot en met zondag 25 april
Tickets (€12,50) op de website van HNT.

4. (…..) – Theater Artemis
De voorstelling van Jetse Batelaan – met als ondertitel ‘Een voorstelling die schijt heeft aan zijn eigen vage titel’ – gaat over drie pubers die net met school bij een voorstelling zijn geweest en zich afvragen wat ze daar gezien hebben. Het absurdisme ‘is volop te zien’ en ‘elk theaterelement kan elk moment anders zijn’, schreef onze recensent Dick van Teylingen.
Vrijdag 23 april om 20:00 uur
Tickets (€11,00) op de website van Stadsschouwburg Utrecht.

5. Laura H. – Toneelgroep Oostpool
Het levensverhaal van ‘kalifaatmeisje’ Laura H, de jonge vrouw die vrijwillig meeging met haar Palestijnse echtgenoot Ibrahaim naar het kalifaat in Syrië. De theatervoorstelling, geregisseerd door Nina Spijkers, is gebaseerd op het gelijknamige non-fictieboek van NRC-journalist Thomas Rueb. Met ‘ijzersterke en beeldende scènes’ volgens onze recensent Kester Freriks.
Vrijdag 23 april om 20:15 uur
Tickets (€ 9,50) op de website van Oostpool.

6. Peachez Toneelgroep Maastricht
De voorstelling Peachez, naar de gelijknamige roman van Ilja Leonard Pfeijffer, heeft zich het laatste jaar in vele vormen aangepast aan de maatregelen. Van een voorstelling in volle theaters (‘Keuze van de criticus’ op Theaterkrant), naar een live voorstelling via Zoom en nu naar een verfilming voor televisie. De regie is van artistiek leider Michel Sluysmans. Porgy Franssen, Sofie Porro en muzikant Axl Peleman spelen de hoofdrollen. De opnames vonden plaats op diverse bekende locaties in Maastricht.
Vrijdag 23 april om 23:00 uur op NPO 3

7. En.Nu. – Laura van Dolron
Stand-up filosofe Laura van Dolron wil met deze voorstelling het ‘hier en nu’ in de huiskamer laten stromen. Daarom schrijft ze in twee dagen, bovenop de actualiteit, een voorstelling over wat er dan aan de hand is. Over luxe problemen en onderliggend leed.
Zaterdag 24 april om 20:00 uur
Tickets (€ 9,50) op de website van LUX Nijmegen.

8. Alles naar de Hemel – Feikes Huis en Tg Winterberg
Met behulp van poppen, klei-animaties, stopmotion en (live)muziek vertellen acteurs Marlyn Coetsier en Lennart Monaster een verhaal over twee aanstaande ouders die voor een onmogelijke keuze komen te staan als er een onoverkomelijke afwijking is aangetroffen bij hun ongeboren kindje. De regie is in handen van Silvia Andringa en Rob Vriens. Na de theatrale verfilming vindt een nagesprek plaats via Zoom.
Zaterdag 24 april tot en met maandag 26 april
Tickets (vanaf € 7,50) op de website van Theater Bellevue

9. De dingen die voorbijgaan – ITA
In het kader van ITA Live herneemt Internationaal Theater Amsterdam zijn bewerking van de roman Van oude mensen, de dingen die voorbij gaan van Louis Couperus. Over een doodgezwegen passiemoord in Nederlands-Indië die een verwoestende invloed blijft uitoefenen op de familie van de stokoude Ottilie en Takma. Volgens onze recensent Dick van Teylingen ‘een uiterst rijke voorstelling in zowel woord als beeld’.
Zondag 25 april om 20:00 uur
Tickets (€ 12,50) op de website van ITA.

10. Claudia de Breij – Hier zijn wij – Suzanne Raes
Documentairemaakster Suzanne Raes volgt het maakproces van Hier ben ik, een voorstelling van Claudia de Breij over het leven van variété-artieste Heintje Davids en haar strijd om zich ondanks alle tegenslagen te laten zien. Net dit programma dreigde door corona in het water te vallen, maar ondanks de beperkte middelen en halfvolle zalen geeft ook De Breij niet op. Met muzikanten Michelle Samba en Abdelhadi Baaddi vertelt ze over de obstakels.
Maandag 26 april om 20:25 uur op NPO 2

Foto Still uit Hier zijn wij, Gregor Meerman