Brabantse theatermakers organiseren vanochtend een theatrale blokkade van hun provinciehuis. Ze protesteren daarmee tegen het nieuwe coalitieakkoord van Brabant, dat de subsidie voor cultuur flink afbouwt en de gedeputeerde Cultuur afschaft. De cultuursector wordt straks ondergebracht onder de noemer ‘Vrije Tijd’. 

Vorige week vrijdag presenteerde het nieuwe provinciale bestuur, bestaande uit VVD, Forum voor Democratie, CDA en Lokaal Brabant, het bestuursakkoord ‘Samen, Slagvaardig en Slim: Ons Brabant’. In dat akkoord waarschuwt de coalitie de door de provincie gesubsidieerde instellingen ‘zich voor te bereiden op een geleidelijke afbouw van onze subsidierelaties, richting het “nieuwe normaal” van na 2023.’ De Kunst van Brabant, de belangenorganisatie van de culturele sector in de provincie, rekende uit dat de provincie uiteindelijk ongeveer zestig procent, tot 37,5 miljoen euro per jaar, op cultuur gaat bezuinigen. De vereniging lanceerde al een petitie ‘Voor behoud van de Brabantse cultuur’, die inmiddels meer dan 15.000 keer ondertekend is.

Vanochtend (10.30 uur) debatteert Provinciale Staten over het nieuwe bestuursakkoord en worden de nieuwe gedeputeerden officieel benoemd. Vanwege het coronavirus heeft de gemeente ’s-Hertogenbosch grote bezwaren bij een enorme oploop bij het provinciehuis. Theatermakers bedachten daarom een theatrale blokkade. Het plan is dat een grote berg theaterstoelen uit diverse theaters opgestapeld wordt voor de entree van het provinciehuis. ‘Alsof ze door een shovel bij elkaar zijn gekwakt’. Door speakers zal opgewonden geroezemoes klinken van publiek in afwachting van een voorstelling. De reuzen van Theater Artemis proberen met een geplaceerd kaartje om een plek te vinden, maar zullen na een wanhopige zoektocht teleurgesteld afdruipen.

Met dit beeld willen de makers een metafoor schetsen voor wat het culturele veld te wachten staat als de voorgenomen plannen doorgevoerd worden. Onder meer meer de productieafdelingen van Theater Artemis, Het Zuidelijk Toneel, Theater aan de Parade, actrice Wendell Jaspers en cabaretier Theo Maassen werkten mee aan het plan. Het concept is van Jetse Batelaan (Theater Artemis) en Piet Menu (Het Zuidelijk Toneel).

Het wegvallen van deze provinciale gelden betekent een serieuze bedreiging voor veel theatermakers, – festivals en -gebouwen. Gemeenten kunnen het gat dat dreigt te ontstaan waarschijnlijk niet zomaar opvangen. Het gevaar bestaat bovendien dat het zogeheten ‘matching-geld vanuit het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) straks wegvalt. Een aantal Brabantse instellingen verwacht in juni van het Rijk geld te krijgen, in ruil voor grotere investeringen van de steden en de provincie.

Theater Artemis schrijft op zijn website ‘in shock’ te zijn. ‘Hoe is het mogelijk dat Noord-Brabant, die notabene de ambitie had om culturele hoofdstad van Europa te worden, plotsklaps een belangrijk deel van haar makers, zzp’ers, culturele instellingen en gemeentes schaamteloos aan de kant lijkt te schuiven? Daarnaast wordt de corona-crisis in het akkoord te pas en te onpas gebruikt als laf excuus voor de geplande bezuinigingen en besluiten.’ In samenwerking met de absurdistisch rap-artiest Frenchfrieswraps bracht het gezelschap de track ‘TEARS IN BRABANT’ uit.

STRP festival biedt vanochtend een online livestream aan op Facebook.

Foto: Woestzoeker van Theater Artemis en Theater Antigone, Kurt van der Elst