Vanaf het studiejaar 2015-2016 start de Theaterschool Amsterdam de opleiding Theaterdocent Verkort, waarmee mensen met een theaterachtergrond in twee jaar tijd het bachelordiploma en een eerstegraads onderwijsbevoegdheid kunnen behalen. De opleiding is gericht op acteurs, regisseurs, mimers en performers die zich willen ontwikkelen tot docerende theatermakers.

In de verkorte bachelor worden werk en studie gecombineerd. Studenten gaan een dag per week naar school en doen daarnaast ervaring op in de praktijk van het reguliere onderwijs, jeugdtheaterscholen, theaterverenigingen, afdelingen educatie van podia en gezelschappen, en community arts. Ook is er veel aandacht voor de ontwikkeling van het individuele kunstenaarschap en voor ondernemerschap.

Het programma duurt twee jaar en richt zich met name op studenten met een afgeronde bachelor in theater of een verwante discipline. Omdat het een programma op het gebied van educatie betreft, betalen studenten het reguliere collegegeldtarief, tenzij zij ook een eerdere opleiding op het gebied van educatie of de gezondheidszorg volgden.

Foto: Theaterschool Amsterdam, Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten