De Amsterdamse Theaterschool richt een nieuw platform op voor interdisciplinaire samenwerkingsverbanden en de nieuwste digitale ontwikkelingen. Theaterschool-directeur Jan Zoet heeft het kunstenaarsduo Quirine Racké en Helena Muskens gevraagd om als creative directors leiding te geven aan het IDlab.

In het meerjarige traject IDlab wil de opleiding lezingen, events, workshops en projecten organiseren waarbij studenten kennis kunnen nemen van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van het interdisciplinaire en digitale domein. Daartoe worden samenwerkingsverbanden aangegaan met de praktijk, ‘zodat het IDlab niet los komt te staan van het werkveld, maar daarin overvloeit’, aldus de Theaterschool.

In het komende studiejaar 2016-2017 organiseert het IDlab workshops door theaterregisseur Guy Cassiers, designer Tal Yarden (o.a. Toneelgroep Amsterdam) en beeldend kunstenares Germaine Kruip. Daarnaast worden projecten ontwikkeld met onder anderen Nicole Beutler (Nbprojects) en Boogaerdt/VanderSchoot.

Buiten het theaterveld gaat het lab samenwerkingen aan met onder meer erfgoedlocatie Museum Van Loon, de zojuist geopende A’dam Toren, de Virtual Reality Studio en het LAB van de Filmacademie, het IDFA DocLab en het ZKM in Karlsruhe.

Foto Quirine Racké (l) & Helena Muskens tijdens hun Artist in Residency in het koetshuis van Museum Van Loon: Thijs Wolzak