Tot en met 14 januari moeten alle theaters in Nederland de deuren helemaal gesloten houden. Tot en met vandaag mochten theaters tot 17:00 uur toeschouwers ontvangen, maar die mogelijkheid wordt met ingang van morgen opgeheven. Dat werd vanavond bekendgemaakt in een ingelaste persconferentie met demissionair premier Mark Rutte, demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) en OMT-voorzitter Jaap van Dissel. Aanleiding zijn de zorgen om de omikronvariant van het coronavirus.

Kunst- en cultuurbeoefening is de komende weken nog wel toegestaan, mits dit plaatsvindt in het kader van werk. Dat betekent dat repeteren wel mag, net als het spelen van (livestream-)voorstellingen zonder publiek.

Door de nieuwe maatregelen kunnen diverse naar de middag verplaatste voorstellingen de komende weken geen doorgang vinden. Onder meer de premières van De kleine zeemeermin, de afscheidsvoorstelling van Thibaud Delpeut bij Theater Utrecht, Edward II – The Gay King van Toneelgroep Oostpool en het al vaak verplaatste Goud! van De Nationale Opera kunnen niet doorgaan zoals gepland. Wat er gebeurt met de diverse oudejaarsconferences is nog niet duidelijk.

Eerder maakte het kabinet bekend dat het in totaal € 84,5 miljoen euro vrijmaakt voor een nieuw specifiek steunpakket om de culturele sector te ondersteunen. Minister Van Engelshoven (Cultuur) wil bestuurlijke afspraken maken met medeoverheden, de Taskforce Culturele en Creatieve Sector en relevante brancheverenigingen over het doorbetalen van verplichtingen bij geannuleerde of door de maatregelen beperkte voorstellingen. Deze afspraken moeten verzekeren dat makers, technici en andere zzp’ers in de keten een redelijke betaling ontvangen. De uitwerking daarvan volgt begin 2022.

Illustratie: Herman van Bostelen