Publiek dat kaartjes heeft gekocht voor voorstellingen die naar aanleiding van de coronamaatregelen zijn geannuleerd, wordt indien gewenst gecompenseerd als de voorstelling in kwestie niet kan worden verplaatst. Dat kan door middel van een vervangende voorstelling, een tegoedbon of restitutie van het aankoopbedrag. Publiek wordt pas na 6 april – of later als de maatregelen rondom de theatersluiting worden verlengd – over de vorm van restitutie geïnformeerd.

Afgelopen donderdag voerden verschillende brancheorganisaties (VSCD, VVP, VVTP, NAPK en VvNO) overleg over het beleid rondom reeds verkochte kaarten. Aanvankelijk zullen alle partijen de afgelaste voorstellingen proberen te verplaatsen. Voor voorstellingen waarbij dat niet haalbaar is, heeft het publiek, conform het Europees consumentenrecht, recht op een vorm van restitutie. De schade voor de sector podiumkunsten (inclusief festivals) is voorlopig berekend op circa 20 miljoen euro per week.

Samen met het Ministerie van OCW wordt onderzocht of een tijdelijke noodwet de podiumkunstensector helpt om voldoende tijd te krijgen alle logistieke aspecten rondom het restitutiebeleid tijdig op orde te krijgen.

Het ministerie start bovendien een landelijk noodfonds waaruit de financiële schade van de podia en producenten deels kan worden gecompenseerd. Daarnaast starten de brancheorganisaties zelf op zeer korte termijn een fonds om de diverse podia, podiumkunstenaars en producenten te ondersteunen. Zij roepen daarbij private fondsen op om een donatie te doen. Ook publiek kan bijdragen door middel van een donatie of door geen geld terug te vragen voor hun kaartje bij een geannuleerd project.

foto Publiek op het podium na afloop van Freud van ITA en Toneelhuis in de Bourla, Antwerpen op 21 november 2019