Henk Kuiper, programmeur van de Stadsschouwburg Groningen en de Oosterpoort, krijgt De Gouden Kies 2021. Dat werd zaterdagmiddag bekend gemaakt in het radioprogramma Spijkers met Koppen. De prijs, die dit jaar voor het eerst werd uitgereikt, is bestemd voor een organisatie of persoon die belangrijk is voor het cabaret in Nederland en een onmisbare schakel in het geheel vormt.

De Gouden Kies wordt vanaf nu jaarlijks uitgereikt door de organisatie van het BNNVARA Leids Cabaret Festival en is vernoemd naar de vorig jaar overleden cabaretimpresariaat Harry Kies. Kies was onder meer de oprichter van het Leids Cabaret Festival en speelde een belangrijke rol in de professionalisering van cabaret in Nederland.

Henk Kuiper wordt door de festivalorganisatie een ‘zeer ervaren programmeur’ genoemd, die niet alleen veel ziet maar zich ook in veel genres verdiept. ‘Daardoor kan hij het aanbod in een context plaatsen, hij weet hoe hoog hij de lat kan liggen, en als hij voor iemand gaat, gaat hij er ook echt voor.’ Na 26 jaar actief te zijn geweest als theaterprogrammeur, ook onder meer in Zwolle, Leeuwarden en Enschede, neemt Henk Kuiper op 1 april afscheid.

Gisteren zou eigenlijk de finale van het Leids Cabaret Festival plaatsvinden, maar dat kon vanwege de coronamaatregelen niet doorgaan. In plaats daarvan stond Spijkers met Koppen in het teken van het festival en de huidige stand van het cabaret. De uitzending werd opgenomen vanuit de (lege) Leidse Schouwburg.

Foto: SPOT Groningen