Het Theatermuseum wil in 2013 zijn collectie tentoonstellen in de Stopera, het culturele en publieke hart van Amsterdam. Voorwaarde is dat de plannen voor de toekomst van het Theatermuseum worden gehonoreerd door het ministerie van OCW en de gemeente Amsterdam.

Het Theatermuseum krijgt in het stadhuis de beschikking over ruim 2.000 vierkante meter voor tentoonstellingen en andere activiteiten. Rondleidingen, interactieve ateliers en exposities brengen bezoekers in aanraking met theatermakers uit heden en verleden. De collectie van het Theatermuseum, die zo’n vier eeuwen theatergeschiedenis omvat, wordt er in een actuele context geplaatst.

Het Theatermuseum vestigt zich voorlopig tot eind 2016 in de Stopera. Dat past bij de visie van het TIN, dat in 2008 zijn vaste verblijfplaats aan de Herengracht in Amsterdam verliet. ‘We zoeken geen huis voor de eeuwigheid,’ aldus directeur Henk Scholten. ‘Deze locatie in het hart van Amsterdam biedt natuurlijk prachtige kansen. Het is de bedoeling dat het Theatermuseum verder trekt naar een andere ongebruikte plek of ruimte, om die samen met de buurt of stad weer een publieke functie te geven.’