Een grote groep theatermakers heeft een brief aan minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap gestuurd. Hierin vragen ze de minister een doorlopend gesprek met hen te voeren over kunst in de samenleving en de manier waarop jonge theatermakers kunnen worden begeleid in hun artistieke groei. ‘Vertrouw ons de kunst van de toekomst toe,’ besluiten ze hun oproep.

De brief is ondertekend door Jetse Batelaan, Lotte van den Berg, Maren Bjørseth, BOG, Suzan Boogaerdt, Rik van den Bos, Alexandra Broeder, Daria Bukvić, Thibaut Delpeut, Olivier Diepenhorst, Laura van Dolron, Marjolijn van Heemstra, Joost van Hezik, De Hollanders, Jan Hulst, Emke Idema, Susanne Kennedy, Sadettin Kırmızıyüz, Paul Knieriem, Jan Martens, Sarah Moeremans, Moeremans & Sons, Anoek Nuyens, Davy Pieters, Tatiana Pratley, Nastaran Razawi Khorasani, Michiel de Regt, Joachim Robbrecht, Bianca van der Schoot, Schwalbe, Nina Spijkers, Tijdelijke Samenscholing, Urland, Saar Vandenberghe, Julie Van den Berghe, Naomi Velissariou, Dries Verhoeven, Eric de Vroedt, De Warme Winkel, Erik Whien, Jibbe Willems en Wunderbaum.

In navolging van een soortgelijke brief die Festival Cement namens jonge podiumkunstenaars in april aan de minister stuurde, benadrukken ook zij dat een jonge theatermaker continuïteit en vertrouwen nodig heeft. Ze maken zich zorgen over de manier waarop Bussemaker informatie over talentontwikkeling in de kunst inwint en noemen het kwantitatieve onderzoek naar talentontwikkeling dat Kwink Groep in opdracht van het ministerie uitvoert ‘een beperkt instrument, omdat het wordt toegepast op een kwalitatief onderwerp’. Ze roepen nadrukkelijk op vooral het gesprek met de theatermakers zelf aan te gaan en verwijzen daarbij naar Bussemakers oproep in de Staat van het Theater uit september 2013, waarin ze de theatersector verzocht een constructieve gesprekspartner van de overheid te zijn.

Ook vrezen ze dat de diversiteit in het Nederlandse theaterlandschap en de mogelijkheid om kwalitatief en oorspronkelijk werk te maken voor toekomstige generaties verloren gaat. Er ligt teveel nadruk op de output in plaats van op artistieke groei. Mislukken en experimenteren moet niet meteen fataal zijn en er is nood aan ‘een goede, persoonlijke begeleiding waarbij we mogen denken in lange lijnen. (…) Het is in onze ogen een rol voor de overheid om infrastructuren in stand te houden die jonge kunstenaars zoals ons hierin, met visie en lange adem, ondersteunen.’

Ze verzoeken de minister bovendien met klem de kortlopende formats, pitches en initiatieven tot crowdfunding niet te zien als alternatief voor langlopende trajecten. ‘De valse romantiek van de ‘do-it-yourself’ kunstenaar is momenteel groot, maar wij vrezen dat dit slechts leidt tot marginalisering van jong talent.’

Lees de volledige brief hier: Brief theatermakers aan minister Bussemaker

(Davy Pieters, een van de initiatiefnemers. Foto: Christina Chouchena)