Het seizoen is begonnen. Vandaag verschijnt het septembernummer van vakblad Theatermaker. Daarin besteden we veel aandacht aan het overlijden van onze medewerker, theaterverslaggever Loek Zonneveld. Daarnaast publiceren we een aantal artikelen over morele klimaatverandering. 

We plaatsen de laatste artikelen van Loek, waaronder een voorpublicatie uit het boek over 50 Jaar Toneelschuur dat hij mede schreef. Ook publiceren we zijn laatste necrologieën (over Natascha Emanuels en Karl-Ernst Herrmann) en het is nog steeds onwerkelijk dat daar nu een ‘Doek valt’ over hemzelf naast staat.

In het openingsessay bundelt dramaturg Fanne Boland de ‘weersverschijnselen’ van deze tijd. De grote discussies in het theater van de afgelopen jaren – diversiteit en inclusiviteit, #MeToo, de achterhaalde moraal in het repertoire – maken volgens haar zichtbaar dat ook in de kunst het klimaat verandert.

Op woensdag 11 september (16.30 uur) praten we op het Nederlands Theater Festival verder over het thema Morele klimaatverandering, als onderdeel van het verdiepingspogramma Nieuwe Grond. Fanne Boland doet een openingsstatement. Daarna volgt een debat tussen programmamaker en dramaturg Lara Staal en theatermakers Gable Roelofsen en Bo Tarenskeen. Hoofdredacteur Simon van den Berg modereert.

Verder in deze editie interviews met Adelheid Roosen, Marjorie Boston, stadsdramaturg Hajo Doorn, Howard Komproe en Leon van der Zanden; Luc de Groen onderzocht zijn weerzin tegen de toneelfusies en een profiel van de Noorse theaterschrik Vegard Vinge/Ida Müller en dramaturg Elise van Dam beschrijft haar samenwerking met theatermaker Marijn Graven.

De nieuwste Theatermaker is vanaf vandaag te koop bij de vaste verkooppunten. Alle artikelen staan ook online. Niet-abonnees kunnen die lezen na betaling met hun Blendle-account. Voor abonnees zijn de stukken gratis beschikbaar. Abonnee en nog geen inlogcode? Mail naar info@theatermaker.nl.