Bijna het gehele oktobernummer van Theatermaker is gewijd aan scenografie. In samenwerking met het Platform-Scenography geven we een uitgebreide stand van zaken op het gebied van theatervormgeving. Met interviews met oude rotten en jonge honden, gesprekken over werkprocessen en beschouwingen over de verreikende invloed van de meesters van ruimte en vorm.

Jan Versweyveld
De scenograaf van Toneelgroep Amsterdam bemoeit zich ook met de huisstijl, de lunch en de achterkant van het decor. Alles om het werk van de acteurs beter te maken. ‘Een decor is de werkruimte van de toneelspelers.’

Werkprocessen
Hoe gaan vormgevers te werk? Hoe doen ze onderzoek? Theatermaker ging in gesprek met Joost van Wijmen (kostuums), Jimi Zoet (geluid), Carly Everaert (kostuums), Minna Tiikkainen (licht) en Hotel Modern (objecttheater).

De ruimte van Dries Verhoeven
Beschouwing van Robbert van Heuven over de decorontwerper die autonoom kunstenaar werd en zijn ruimtes steeds meer uit het theater duwt, de openbaarheid in.

Meer scenografie:
Matthias de Koning over spelende scenografie, Niko Bovenberg over de consequenties van de voorkant, Marijn Lems over Nick Steur, de stad volgens Merel de Groot en Loek Zonneveld en Johan Simons over Bert Neumann.

En ook:

  • De verschrikkelijke kinderen van het nieuwe theater – Bo Tarenskeen las het nieuwe boek van Peter Sloterdijk
  • Kritiek op De Verleiders door Marijn van der Jagt
  • columns van Hannah van Wieringen, Daan Windhorst en Willem de Wolf.

Download Theatermaker (alleen voor abonnees), koop hem los, of neem een abonnement!