Vakblad Theatermaker en Theaterkrant.nl zijn medeorganisator van een aantal bijkomsten op Nieuwe Grond, het verdiepingsprogramma van het Nederlands Theater Festival. Thema van dit jaar is ‘Het geheugen van het theater en de toekomst die daaruit ontstaat’.

De morele klimaatverandering: esthiek en ethiek in het theater
Ter gelegenheid van het septembernummer van Theatermaker (vrijdag 6 september op de mat, in de winkel en online) organiseren we een debat over de morele ontwikkelingen in het theater van de afgelopen tien jaar, die sterker leken dan die op esthetisch vlak. Het gesprek wordt gemodereerd door hoofdredacteur Simon van den Berg, die spreekt met Lara Staal, Fanne Boland, Gable Roelofsen en Bo Tarenskeen.
12 september, 16.30 tot 18.oo uur, ITA (Stadsschouwburg Amsterdam)
Kaarten: € 5,00 incl. koffie & thee, studenten gratis

Het geheugen van theater
In een werksessie staan we stil bij de gevolgen van vijf jaar sluiting van het Theater Instituut Nederland (TIN), om vervolgens vooruit te kijken naar de toekomst. Werkgroep NIT, een informele werkgroep die zich sinds de sluiting inzet voor documentatie, geheugen en discours in de podiumkunsten, geeft een update van waar ze nu staan met het ontwikkelen van een nieuw erfgoednetwerk. Vervolgens praten we in de werksessies over de hete hangijzers: Privacy en Copyright (Wietske van den Heuvel van het DEN Kennisinstuut cultuur & digitalisering), de Theaterencyclopedie 2.0 (Simon van den Berg) en het Archiveren van de Toekomst (Yolande Melsert, NAPK). Tot slot lanceert Maaike Verberk van DEN een open call voor digitale erfgoedprojecten.
7 september, 15.00 tot 18.00 uur, koninklijke foyer ITA (Stadsschouwburg Amsterdam)
Kaarten: € 7,50 incl. koffie & thee

Toneel als literair genre
Op 11 september staat het Nederlands Theater Festival in het teken van toneelteksten. ’s Morgens wordt het TheaterTekstTalent Stipendium 2018 uitgereikt aan Elly Scheele. Bovendien presenteert Theaterkrant.nl een nieuw project: een dossier met besprekingen van toneelteksten. Aansluitend discussiëren Elly Scheele, Simon van den Berg, Sophie Kassies en Marijke Schermer onder leiding van Hans Smit over de literaire waarde van toneelteksten. ’s Middags is de Middag van de Toneeltekst, met onder meer de Staat van de Toneeltekst, dit jaar uitgesproken door Nathan Vecht.
11 september, 12:00 tot 15:30 uur, ITA (Stadsschouwburg Amsterdam)
’s morgens gratis mits aangemeld, ’s middags € 7,50

Ontmoetingsplek Nederlands Theatergeheugen
Tijdens het Nederlands Theater Festival is de redactie van Theatermaker en Theaterkrant aan het werk bij de eerste concrete ontmoetingsplek van Werkgroep NIT in het ITA (Ajax foyer). Het wordt tijdens het festival dé plek om het over erfgoed te hebben. Je kunt er terecht met een concreet idee of een vaag verlangen, of gewoon om een kop koffie te drinken. Er zullen ook activiteiten plaatsvinden, zoals een edit-a-thon van de Theaterencyclopedie met een grote groep theaterliefhebbers en de inname van archiefmateriaal. Voor het exacte programma: houd de Facebookpagina van Nieuwe Grond in de gaten.
7 t/m 15 september, 14.00 tot 20.00 uur
Toegang gratis