Het januarinummer van vakblad Theatermaker is uit. De editie (de eerste van de 140ste jaargang) blikt nog even terug op 2018. Het was namelijk het jaar waarin er maar liefst vier boeken over Ivo van Hove verschenen. Daphne Richter las ze allemaal en bespreekt de voors en tegens. Ook publiceert het vakblad twee artikelen naar aanleiding van het afscheid van Liesbeth Coltof als artistiek leider van de Toneelmakerij. 

Vooruitkijken doet het januarinummer met nieuwe makers als de Nora Chipaumire, Guilherme Miotto en Ira Kip. En vier kunstenaars schetsen een utopisch beeld van een nieuwe instelling voor erfgoed en reflectie.

Langer lopend is de ontwikkeling binnen het toneel dat schrijvers zich een nieuwe rol toe-eigenen. Evelyne Coussens schetst treffend vanuit Vlaams perspectief hoe dat aan het veranderen is, en Marijn van der Jagt interviewde Don Duyns, een schrijver die tegen wil en dank een oeuvre kreeg. Ten slotte is er binnen dit thema een profiel over Vlaanderens meest markante toneelschrijver, Tom Lanoye.

Met ingang van deze jaargang presenteert Theatermaker ook twee nieuwe columns: George en Eran blijven de wereld verbeteren, nu ook in Theatermaker, en Khadija El Kharraz Alami reflecteert op de worsteling van de onafhankelijke kunstenaar. Ontwerper Terry Brochard start met een rubriek ‘Theaterbeleving’, over hoe toeschouwers hun schouwburgbezoek ervaren.

Theatermaker is vanaf nu voor iedereen online beschikbaar. Niet-abonnees kunnen alle artikelen lezen na betaling met hun Blendle-account. Voor abonnees blijven de stukken natuurlijk gratis beschikbaar. Abonnee en nog geen inlogcode? Mail naar info@theatermaker.nl.

Foto: Liesbeth Coltof, Bart Grietens