Het december/januarinummer van Theatermaker staat in het teken van talentontwikkeling.
Een van de grootste slachtoffers van de bezuinigingen die onder Halbe Zijlstra werden doorgevoerd was talentontwikkeling. De 21 productiehuizen die de theatersector in Nederland rijk was werden vrijwel met de grond gelijk gemaakt. Uit die grond blijken vele nieuwe en van elkaar verschillende initiatieven op te komen die de kaalslag van Zijlstra ongedaan proberen te maken. Robbert van Heuven onderzocht de gevolgen van het nieuwe kunstenplan voor talentontwikkeling en inventariseert hoe de situatie er bijna een jaar later voor de theatersector voor staat. Moos van den Broek deed een vergelijkbaar onderzoek in de danssector, die op punten afwijkt van de structuur in het theater.

KERSTVERHAAL

Jibbe Willems schreef een kerstverhaal onder de titel Vrije val.
‘Ik denk: merry christmas halleluja godverdomme shit shit shit! En ik denk: is er geen verhevener gedachte die ik kan denken, krijg ik geen hoger inzicht van het een of ander zo in de laatste momenten van mijn leven?’

ANNE WIL BLANKERS

Een portret van een grande dame uit het Nederlandse toneel door de ogen van collega’s met wie ze in de loop der jaren werkte.

EN OOK IN HET DECEMBER/JANUARINUMMER:

Het tienjarig jubileum van Boukje Schweigman * Pop-up theater: toneelspelen in een trailer * De familie Römer * Micha Wertheim regisseert Katinka Polderman * Act your age – de kunst van het ouder worden * De dansmuziek van Szymon Brzóska * Kritiek: De ideale man door Hana Bobkova.

PLUS:

Columns van Hans Kemna, Oscar Kocken, Wendell Jaspers en Paméla Menzo // Theaterfoto van de Maand // In memoriam Otto Sander, Dimiter Gotscheff // Fanny & Milena bij de première van Diva diva’s van Sven Ratzke.

VOORSTELLINGSTIPS DECEMBER & JANUARI:

De redactie van Theatermaker kijkt in DECEMBER EN JANUARI onder meer uit naar de toneelvoorstellingen Bloedbruiloft van TA-2 en Frascati Producties, Phaedra van Zuidpool, We are your friends door De Warme Winkel, White lies van Lies Pauwels/Rob de Graaf; de dansvoorstellingen Love-ism van Mor Shani, Heroes door Gotra/Joost Vrouenraets, Programma III door het Nederlands Dans Theater; de jeugdvoorstellingen Mongens en jeisjes door De Stilte, Niet huppelen van Raaijmakers en Geerlings, De notenkraker door De Dutch Don’t Dance Divison; de muziektheaterproducties De speler door De Nederlandse Opera, Becoming the system door De Diamantfabriek, Ouwe pinda’s van Bodil de la Parra & Nadja Hüpscher; en de cabaretvoorstellingen Er zijn nog kaarten van Jeroen van Merwijk en Maar je krijgt er wel heel veel voor terug door De Rode Boksbal B.V.

Correcties op Theatermaker december ’13/januari ’14:
– p. 6: De première van OMG! XMAS-SHOW! WTF van Dood Paard is op 14 december in de Toneelschuur in Haarlem.
– p. 46, TIN, de stand van zaken: Het inzien van video’s kan niet op de Turfmarkt maar op het Singel.
– p. 47. TIN, de stand van zaken: Het fotobijschrift bij de linkerfoto moet zijn: La plus que lents, Lili Green, foto Godfried de Groot.